Valentijn Driessen voorziet einde voor Daley Blind in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mrt. 2024, 08:45
© IMAGO

Valentijn Driessen is allesbehalve onder de indruk van het optreden van het Nederlands elftal in de oefeninterland tegen Duitsland (2-1 verlies), zo schrijft de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column. Driessen constateert dat de Duitsers dik verdiend zegevierden in Frankfurt en dat het vertrouwen bij Oranje in aanloop naar het EK alleen maar minder wordt.

Ronald Koeman kreeg op een presenteerblaadje wat zijn team juist niet beheerst, terwijl dat niet de bedoeling was", vertelt Driessen. "Hij hoopte tactisch juist extra wapens aan zijn formatie te kunnen toevoegen voor over ruim twee maanden als de EK-groepsfase start. Tegen Duitsland viel Koeman zoals bedoeld terug op het 5-3-2-systeem. Vooral om dat verder in te slijpen. Daar kwam weinig van terecht", vindt Driessen als hij terugblikt op de wedstrijd. "Ondanks zeeën van ruimte lukte het Nederland lang niet om aanvallend gevaarlijk te worden in de omschakeling. Pas in de loop van de tweede helft een enkele keer. Zonder bal kwetsbaar en met bal nauwelijks een moment dominant, niet tegen Schotland en niet tegen Duitsland, dat belooft weinig goeds."

Lees ook: Xavi Simons wekt grote irritatie met boycot bij Oranje

Het hele middenveld krijgt de volle laag van Driessen: "In Frankfurt mochten Joey Veerman en Jerdy Schouten samen doen wat van Frenkie de Jong in zijn eentje wordt verwacht. Maar uitblinken bij PSV in de Eredivisie is toch een heel ander verhaal dan met Nederland overeind blijven tegen Duitsland. Laat staan het bij de hand nemen van de nationale ploeg. Ook de bejubelde Tijjani Reijnders ondervond dat. Nu was hij het die op het middenveld grossierde in balverlies."

Lees ook: ‘Ik moet ermee dealen dat de beste speler van Nederland op mijn positie staat’

Driessen zag een aantal spelers echt door het ijs zakken tegen Duitsland. “Daley Blind op die positie in dit systeem kan echt niet meer. Daar moet hij aanvallen én verdedigen, maar dat kan hij niet meer opbrengen. Zet dan Nathan Aké maar aan die linkerkant en Blind centraal achterin”, aldus Driessen. “Ook Matthijs de Ligt vond ik wederom niet bijster goed. Reijnders leed heel veel balverlies. Waar hij vrijdag tegen Schotland nog uitblonk, gaf hij nu niet thuis.”

Over één speler was Driessen wel erg positief. “Ik vond Bart Verbruggen uitstekend keepen. Hij hield veel ballen tegen en dat is het eerste wat hij moet doen. Voetballend gezien denk ik niet dat hij veel beter is dan Flekken, maar hij was redelijk rustig aan de bal. Ik neem aan dat Verbruggen de eerste keeper wordt op het EK, anders had Flekken onder de lat gestaan tegen Duitsland.”

Lees ook: Koeman in opstand: ‘Ik ga samen met grote landen lobbyen’

Driessen maakt zich richting het EK wel grote zorgen over de vorm van het Nederlands elftal. “We zijn nog totaal niet in EK-vorm, echt verre van. Op dit moment is het alleen maar hopen voor het Nederlands elftal. Als je alleen al naar de Duitsers kijkt; die hebben gewoon veel meer kwaliteit. Nederland is nog totaal niet klaar voor het EK. Ik denk dat de kwartfinale de eindstreep is voor Oranje.”