Brobbey reageert op analist: ‘Hij zegt zoveel, maar soms ook zo weinig’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
28 dec. 2023, 13:21
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Brian Brobbey heeft een roerig kalenderjaar achter de rug. De nog altijd maar 21-jarige spits was vaak belangrijk voor Ajax, maakte zijn debuut in het Nederlands elftal, maar kreeg ook wekelijks veel kritiek te verwerken. In gesprek met de NOS blikt Brobbey terug op het bijzondere jaar en noemt hij zijn invalbeurt tegen Griekenland (0-1) zijn persoonlijke hoogtepunt van 2023. “Het smaakt naar meer. Als ik zo door blijf gaan, denk ik dat ik belangrijk kan zijn voor het Nederlands elftal op het EK.”

Marco van Basten en bondscoach Ronald Koeman waren kritisch op Brobbey, Aad de Mos stak juist de loftrompet. Volgens de analist zou Brobbey kunnen uitgroeien tot een van de beste spitsen van Europa. “Wat we hebben besproken nadat de bondscoach kritiek had geleverd op mij, blijft tussen ons. Maar dat we contact hebben gehad zegt wel iets natuurlijk. Ik wil erbij zijn op het EK; dat is mijn belangrijkste doel voor 2024.”

Gaat Brobbey mee naar het EK?

Brobbey zet zo zijn vraagtekens bij de uitlatingen die Van Basten bij Rondo op Ziggo Sport doet. “Hij praat over iedereen. Hij noemde Devyne (Rensch, red.) van Cambuur-niveau. En een paar dagen daarna vond hij het opeens weer een goede speler. Hij zegt ook altijd: 'Die jongens verdienen heel veel geld, dus we mogen wel wat zeggen.' Hij praat veel, dat is ook zijn werk natuurlijk. Ik denk niet dat hij het doet om ons te triggeren. Daar heb ik hem niet voor nodig. Hij zegt zoveel, maar soms ook zo weinig.”

Lees ook: Van Dijk reageert op Derksen: ‘Dán heb je de poppen aan het dansen’

Brobbey probeert het ongelijk van de critici te bewijzen. Hij werkt bij Ajax veel op afwerken en koppen. “Ons schema was te druk, dus ik ben nog niet begonnen met John Bosman, die me als spitsentrainer gaat helpen om beter te worden. Door het drukke schema is het niet verstandig om veel te gaan schieten. Wat ik wel doe? Ik vraag op de training de links- en rechtsback om voorzetten te geven om die connectie beter te maken. Op een gegeven moment gaan die ballen er vanzelf in.”