Buitenlandse media leggen Oranje onder de loep: 'Dit is jullie grote probleem'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 jun. 2024, 14:11
10 jun. 2024, 17:34
Ronald Koeman, media, journalisten, EK, Zeist
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Journalisten uit het buitenland hebben lage verwachtingen van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De sportreporters zien Oranje niet als kanshebber voor de Henri Delaunay-cup, al denken ze wel dat Ronald Koeman kan verrassen. Eerder temperden de bondscoach en aanvoerder Virgil van Dijk ook al de verwachtingen.

Dit is een team waar veel landen jaloers op zijn, dacht Marie Juul Jørgensen van het Deense TV2 toen ze de EK-selectie van Koeman voor het eerst zag. Volgens haar is Van Dijk een aanvoerder die alle landen willen hebben. Frenkie de Jong noemt ze een 'fabuleuze middenvelder’. “Denemarken zou zo'n speler willen hebben, al is hij maar negentig procent. En Memphis Depay, met zijn snelheid en flair, kunnen we hem alsjeblieft lenen dit EK?”, zegt ze in gesprek met de NOS. Desondanks ziet de sportjournaliste Nederland niet heel ver komen. De kwartfinale is volgens haar het maximale. “De spelers lijken vaak te denken dat ze geweldig zijn, zonder hun echte klasse te laten zien. Het is aan Koeman om dat aan te wakkeren.”

Artikel gaat verder onder video

Hoe kijkt de buitenlandse pers naar Oranje?

Alessandra Bocci van La Gazzetta dello Sport ziet Koeman ook als de sleutel tot succes. Volgens haar is de bondscoach een leider met realiteitszin, iets wat ze de afgelopen jaren miste bij Oranje. "Ik heb het Nederlandse team veel gevolgd. Afgelopen jaren zijn er verkeerde keuzes gemaakt met bondscoaches. Nu zit de juiste man op de juiste plek. Ik hou van Koeman als coach. Hij is de perfecte schakel tussen de fameuze Hollandse School en een meer pragmatische visie die je nodig hebt om succesvol te zijn”, vertelt ze.

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

"Koeman begrijpt wel hoe dit soort toernooien werken en hoe je ze wint als speler. Ik denk dat Nederland mensen kan verrassen", aldus Phil McNulty van de BBC. De chef football van de Engelse televisiezender is positief over Nederland en nieuwsgierig naar hoe de ploeg gaat spelen. Dat zegt ook Bernard Lions, die Oranje volgt voor de Franse sportkrant L'Équipe. "Koeman lijkt nog niet de juiste formule gevonden te hebben en de vorm van spelers als De Jong en Depay roept vragen op. Mocht hij erin slagen de juiste tactiek en basisformatie te vinden, dan is Nederland lastig te bespelen.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - IJsland uitgezonden?

Diego Torres van het Spaanse El País is het daarmee eens. In de juiste vorm is Nederland een outsider en ‘potentiële reuzendoder’. "Alles draait in mijn ogen om het trio Van Dijk, De Jong en Depay. Zulke spelers spelen niet alleen voor zichzelf, maar kunnen teamgenoten boven zichzelf uit laten stijgen. Zijn ze fit en in vorm? Dan kan Nederland in potentie zelfs het EK winnen."

Lees ook: Matthijs de Ligt en Annekee Molenaar zijn in het diepste geheim getrouwd

De Poolse sportjournalist Robert Blonski ziet dat nooit gebeuren. "De kwartfinales. Dat is het plafond. Jullie zijn geen topfavoriet. Landen als Engeland, Frankrijk of Portugal zien er simpelweg beter uit", stelt de verslaggever van Przeglad Sportowy. Presentator Costin Stucan van het Romeense ProTV is altijd fan van Olanda geweest, maar heeft nu weinig vertrouwen in Oranje. "Als ik naar de huidige ploeg kijk, dan denk ik niet dat dit EK er eentje gaat worden om te herinneren."

Serkan Saydam heeft evenmin veel vertrouwen in het team van Koeman. Hij herinnert zich de Oranjeselecties uit 1988, 1998, 2000 en 2010. “Dat waren teams met veel sterren, afkomstig van topclubs. Dat is nu jullie grote probleem. Verdedigend is het goed, maar om kampioen te worden is het aanvallend te mager”, aldus de journalist van de Turkse omroep TRT. Tot slot is ook Bart Lagae van De Standaard uit België niet heel positief gestemd. Nederland heeft goede verdedigers en een ‘uiterst moderne meevoetballende keeper’ (Bart Verbruggen). Hij verwacht echter een flets en roemloos toernooi. Nederland piekt vanaf de start, maar pakt geen prijs.

Lees meer over:

Ronald Koeman Oranje Euro2024