Buitenlandse media lyrisch: 'Oranje laat zich zien als titelfavoriet'

Jildert Jildert
22 jun. 2021, 09:19
22 jun. 2021, 09:19
© IMAGO

In Nederland kan Oranje de kritiek moeilijk van zich afschudden, maar in het buitenland is men helemaal om. De pers uit Engeland, Spanje en Duitsland looft de ploeg van Frank de Boer. Het Nederlands elftal wordt zelfs 'titelfavoriet' en 'co-favoriet' genoemd.

"Nederland begint te lijken op een krachtig geheel waartegen geen enkel land graag wil spelen", schrijft de Engelse krant The Guardian. "Het 3-5-2-systeem van Frank de Boer zal niet meer ter discussie staan, en logischerwijs valt aan te nemen dat Oranje zondag in de achtste finale wéér wat beter gaat spelen. Misschien zijn ze dit toernooi wel bezig met het maken van onvergetelijke herinneringen."

'Nederland intimideert', kopt het Spaanse Marca. "Nederland is druk bezig met het uitwissen van de laatste twee toernooien, toen het niet eens meedeed. Het is een van de best voetballende teams op dit EK en laat zien wat je moet doen om een titelfavoriet te zijn. Niemand in het land vond het systeem van De Boer leuk, maar de coach heeft nu iedereen aan zijn zijde. Het spel sluit precies aan op de kracht van de sterren. Het nieuwe gezicht zal de komende tegenstanders beangstigen."

Ook AS genoot van de Nederlandse voetbalsterren. "Memphis brult, Wijnaldum is ontketend. Precies op tijd is de nieuwe aanvaller van Barcelona los, hij heeft een klinische connectie met Wijnaldum (alles wat hij aanraakt verandert in goud) en Malen. Het Oranje-feest trekt nu massaal naar Boedapest. En wie ze daar ook treffen: het wordt niet makkelijk voor die tegenstander."

Volgens de Berliner Morgenpost is Oranje co-favoriet voor de titel. "Het was een wedstrijd om de gouden ananas - of 'om de keizers baard', zoals ze in Nederland zeggen - en ging al vroeg maar één kant op. Oranje domineerde in het controversiële en on-Hollandse systeem." BIld is nog enthousiaster en kopt: "Monsterpass van Malen kroon op Hollands voetbalgala."

Alleen de Belgen zijn wat zuiniger: Het Laatste Nieuws stelt dat het juist bij het omschakelen naar 4-3-3 vlotter ging lopen bij Oranje.