De middenvelders van Oranje op het EK

Max Max
11 jun. 2021, 12:00
© IMAGO

Wie zijn de middenvelders van het Nederlands elftal dat EK? In dit bericht lichten we de middelste linie van Oranje uit. Welke middenvelders mee gaan naar het EK en wie er zeer waarschijnlijk in de basis zullen staan. Donny van de Beek viel een week voor het EK af met een liesblessure en zal niet mee gaan. Bondscoach Frank de Boer riep geen vervanger op voor de middenvelder van Manchester United

In het 5-3-2 systeem dat bondscoach Frank de Boer wil gaan spelen zullen er dus drie middenvelders opgesteld worden. De afgelopen jaren stonden vaak twee middenvelders wel vast, namelijk Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum.

De derde middenvelder was lange tijd een vraagteken en is nog altijd niet zeker. Krijgt De Roon de kans om zich alsnog te bewijzen, of gaat Davy Klaassen of Ryan Gravenberch het laatste plekje op het middenrif van Oranje opvullen?

Frenkie de Jong

De middenvelder van FC Barcelona is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een topper op mondiaal niveau. Afgelopen seizoen wist hij definitief zijn plekje te veroveren in het elftal van trainer Ronald Koeman. Hij zou volgens transfermarkt.de ook de duurste speler van de Spaanse competitie zijn.

Bij Oranje vult hij al meerdere jaren een belangrijke taak op het middenveld. Hij speelde tot nu toe 27 interlands, maar dat zullen er (veel) meer worden de komende jaren. De Jong is een van de regisseurs van het positiespel van Oranje en wil dit EK een belangrijke rol gaan spelen.

Georginio Wijnaldum

De aanvoerder van Oranje is, net als De Jong, een van de eerste namen die op het wedstrijdformulier gezet worden door de bondscoach. Door de afwezigheid van Virgil van Dijk werd Wijnaldum aanvoerder gemaakt en hij vervult die rol met verve. Zowel binnen als buiten het veld is hij één van de grote leiders van dit Oranje.

Wijnaldum speelde de afgelopen jaren ook een belangrijke rol in het Liverpool van trainer Jürgen Klopp. Deze zomer vertrekt hij echter uit Liverpool. Hij tekende deze week een contract bij Paris Saint Germain.

Marten de Roon

Over Atalanta-middenvelder De Roon is bij Oranje eigenlijk altijd wel wat te doen. Is hij goed genoeg of niet? Voetballend houdt het niet over, zo zijn de kenners het wel eens, maar zijn de verdedigende kwaliteiten van De Roon van dusdanig belang dat hij toch nodig is in het basisteam van Oranje?

Een voordeel voor De Roon is dat hij het 1-5-3-2 systeem helemaal eigen is. Met zijn club speelde hij de afgelopen jaren zeer succesvol in dit systeem en daarin speelt hij als verdedigende middenvelder een belangrijke rol. Afgelopen zondag kreeg De Roon veel kritiek op zijn spel, maar de verwachting is dat De Boer hem gewoon op zal stellen zondag.

Davy Klaassen

Afgelopen zomer maakte Klaassen de stap terug naar zijn oude liefde Ajax, en niet zonder succes. Na een uitstapje naar Everton, dat mislukte en een tussenstap bij Wolfsburg, met iets meer succes, keerde hij terug op het oude nest. Met de Amsterdamse club pakte hij de dubbel en bereikte de kwartfinale van de Europa League. Klaassen speelde daarin een zeer belangrijke rol dit seizoen.

Klaassen kwam afgelopen zomer terug als verdedigende middenvelder, waar hij bij Wolfsburg ook speelde. Gedurende het seizoen werd hij echter weer nummer tien, wat hem voor een basisplek in Oranje misschien wel in de weg zit. Zijn concurrent op die positie is namelijk Wijnaldum, en die zal zeker spelen als aanvoerder. Klaassen zal het dus moeten doen met invalbeurten, maar met zijn scorende vermogen kan hij dan ook zeker van waarde zijn.

Ryan Gravenberch

De coming man van Ajax en nu ook van Oranje. Gravenberch veroverde dit seizoen definitief een basisplek bij Ajax, hoewel hij nog altijd slechts negentien jaar oud is. Hij speelde inmiddels vijf interlands voor Oranje, maar daar zullen er dit toernooi al zeker een paar bij komen.

Dit EK is voor Gravenberch natuurlijk vooral een leermoment, maar wie weet durft De Boer het wel aan om de jonge Ajacied de nodige minuten te geven. Als hij echt lef heeft zal hij Gravenberch zelfs in de basis zetten, in plaats van De Roon.

Teun Koopmeiners

De zesde en laatste middenvelder van Oranje is AZ-speler Teun Koopmeiners. Hij hoeft dit EK vermoedelijk niet op veel minuten te rekening, maar zal er staan als de bondscoach hem nodig heeft.

Als aanvoerder van AZ zette Koopmeiners de afgelopen jaren flinke stappen en dat zal deze zomer zeer waarschijnlijk resulteren in een mooie transfer. Wat zijn bestemming zal zijn is nog de vraag, maar de geruchten gaan dat Italië lonkt.

Lees hier welke keepers en welke verdedigers mee gaan naar het EK.