De verdedigers van Oranje op het EK

Max Max
09 jun. 2021, 14:33
09 jun. 2021, 14:33
© IMAGO

Welke verdedigers van het Nederlands elftal neemt bondscoach Frank de Boer mee naar het EK? In dit artikel lees je voor welke spelers gekozen is door onze bondscoach. Oranje speelt in een 1-5-3-2 systeem, waardoor er plaats is voor vijf verdedigers in de basis. Dat betekent ook dat de verdediging de linie met de meeste spelers van deze serie is.

Helaas moet onze topverdediger en aanvoerder Virgil van Dijk het EK aan zich voorbij laten gaan. Hij liep eind vorig jaar een zware knieblessure op en is niet op tijd hersteld om deel te nemen. Daley Blind dreigde het EK ook te moeten missen, nadat hij tegen Gibraltar uitvier met een op het eerste oog zware blessure. Gelukkig viel het mee, waardoor de verdediger annex middenvelder van Ajax er toch bij is aankomende zondag tegen Oekraïne.

Stefan de Vrij

De Vrij is al jarenlang een vaste waarde in Oranje, maar speelde toch 'slechts' 45 interlands, terwijl hij toch al 29 is. De mandekker van Internazionale, die afgelopen seizoen kampioen van Italië werd, heeft de pech gehad dat er vaak stevige concurrentie was op zijn positie. Ondanks dat hij vorig jaar werd uitgeroepen tot beste verdediger van Italië, was hij toch niet zeker van een basisplaats.

Sterker nog, de afgelopen jaren was de Vrij steevast de derde keuze centraal achterin, na Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt. Door de afwezigheid van aanvoerder Van Dijk is De Vrij echter een plaatsje opgeschoven en staat hij sowieso in de basis in het eerste EK-duel van Oranje tegen Oekraïne.

Matthijs de Ligt

Pas 21 jaar is Matthijs de Ligt, maar het lijkt alsof hij al een heel voetballeven achter de rug heeft. De centrale verdediger van Juventus speelde dan ook al 27 interlands en zal op dit tempo een serieuze kandidaat zijn om zich in de top van spelers met de meeste interlands te vestigen.

De Ligt is de afgelopen jaren, nadat hij bij Ajax al op jonge leeftijd aanvoerder werd, uitgegroeid tot een vaste waarde bij Oranje en zal samen met Stefan de Vrij de leiding over de verdediging op zich moeten nemen. Het is echter te hopen dat hij fit genoeg is, want De Ligt heeft wat last van zijn lies.

Daley Blind

In maart tijdens het duel met Gibraltar leek het noodlot toe te slaan voor Daley Blind. De verdediger/middenvelder van Ajax verdraaide zijn been en leek een zware blessure te hebben opgelopen. Gelukkig viel het echter mee en is Blind er 'gewoon' bij dit EK.

De bedoeling is dat Blind samen met de hierboven genoemde De Ligt en De Vrij het trio in de centrale verdediging van Oranje vormt. Blind zal dan veelvuldig doorschuiven en voor de opbouw moeten zorgen.

Nathan Aké

Hij is verdediger bij het grote Manchester City, dat dit jaar de titel in de Premier League pakte en tot de finale van de Champions League reikte. Toch hoeft Aké voorlopig niet op een basisplaats te rekenen bij het Nederlands elftal.

Aké was afgelopen seizoen ook wel veel geblesseerd en zal het dit EK moeten doen in de rol van stand-in voor De Ligt, Blind en De Vrij. Daarbij heeft hij echter ook concurrentie van de jonge Jurriën Timber, die ogenschijnlijk eenvoudig overeind blijft op het hogere niveau bij oranje.

Denzel Dumfries

De stormram aan de rechterkant is Denzel Dumfries. De rechtsback van PSV voelt zich thuis in het 1-5-3-2 systeem dat Oranje speelt. Hij mag veelvuldig opstomen over de rechterflank en moet hoog druk zetten op de back van de tegenstander.

Het is een rol die goed past bij de sterke Dumfries, die de concurrentiestrijd op de rechtsbackpositie duidelijk gewonnen heeft. De Boer liet eigenlijk al zijn directe concurrenten thuis, waardoor Dumfries alleen de multifunctionele Veltman en Timber achter zich heeft.

Owen Wijndal

Wat aan de rechterkant geldt voor Denzel Dumfries, geldt links voor Owen Wijndal. Hij liet alle concurrentie achter zich en mag in het 1-5-3-2 systeem de belangrijke positie van 'wingback' invullen.

Wijndal kende een goed seizoen bij AZ en staat op de nominatie om een transfer te maken. De vraag is niet óf hij weg gaat, maar waarheen?

Joël Veltman

Stapte vorig jaar over van Ajax naar de Engelse Premier League en kende daar een prima seizoen. Veltman zal geen basisspeler van Oranje zijn dit EK, maar staat er als je hem nodig hebt.

Patrick van Aanholt

Nog zo'n speler die een prima seizoen kende in Engeland, maar niet op een basisplaats hoeft te rekenen in Oranje. Speelde afgelopen seizoen veel wedstrijden voor Crystal Palace, maar is deze zomer transfervrij op te halen. Wellicht een optie voor Ajax, dat mogelijk afscheid neemt van linksback Tagliafico.

Jurriën Timber

De jonge Ajacied loopt bij Oranje rond alsof hij al 80 interlands gespeeld heeft, zo wordt zijn rol beschreven. Speelde prima wedstrijden tegen Schotland en Georgië en is voor bondscoach De Boer een serieuze optie centraal in de verdediging, mocht De Ligt, De Vrij of Blind wegvallen.

Lees hier over de keepers van Oranje op het EK.