De selectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
28 mrt. 2024, 07:51
28 mrt. 2024, 14:29
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman heeft nog iets meer dan twee maanden om de selectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland samen te stellen. Welke 23 spelers, of misschien 26 als de grote voetballanden nog gaan lobbyen bij de UEFA, gaan er met Oranje mee naar het eindtoernooi waar Polen, Frankrijk en Oostenrijk de eerste tegenstanders zullen zijn? Volgens De Telegraaf zijn liefst twintig plekken al vergeven, terwijl het Algemeen Dagblad het op achttien houdt. Een overzicht van de toernooigangers.

EK-selectie Oranje volgens het Algemeen Dagblad

Journalist Maarten Wijffels gaat ervan uit dat het keepersgilde bestaat uit Bart Verbruggen, Mark Flekken en Justin Bijlow, mits laatstgenoemde blessurevrij is. “Met dit trio zijn dan twee Premier League-keepers en de goalie van een Nederlandse topclub aan boord.” Bij de 'zekere' verdedigers zitten Denzel Dumfries, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Quilindschy Hartman en Matthijs de Ligt. Op het middenveld zijn Frenkie de Jong en Tijjani Reijnders zeker van deelname aan het EK en voorin Memphis Depay, Cody Gakpo, Wout Weghorst, Donyell Malen en Xavi Simons.

Wijffels plaatst de keuze voor Simons, over wie veel te doen is, in perspectief. “Ook Simons draait al een jaar mee in het zogenoemde 'groepsproces' bij Oranje. Hij speelt als twintigjarige in de top van de Bundesliga en goed ook. Zo'n talent gaat op zeker moment loskomen in de nationale ploeg.” De journalist plaatst Stefan de Vrij, Daley Blind en Georginio Wijnaldum onder de noemer ‘waarschijnlijk mee’ omdat de eerste twee multi-inzetbaar zijn en de laatste als nummer tien diepgang zonder bal en scorend vermogen heeft, een specifiek profiel. “Diepgang is binnen de staf van Oranje sowieso gedefinieerd als 'onmisbaar' op het EK”, aldus Wijffels.

Lees ook: Van Dijk heeft na verlies vooral te doen met één speler

Zodoende blijven er nog vijf plekken over. Het ligt voor de hand dat er vooral achterin en op het middenveld gesnoeid zal moeten worden om tot de vijf resterende namen te kunnen komen. Wijffels ziet Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Micky van de Ven, Jordan Teze en Ian Maatsen als kanshebbers voor één of twee plekken in de achterhoede. Voor twee plekken op het middenveld komen Mats Wieffer, Jerdy Schouten, Joey Veerman, Maarten de Roon, Teun Koopmeiners en Quinten Timber in aanmerking, terwijl Noa Lang, Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Joshua Zirkzee in beeld zijn voor één of twee plekken voorin.

EK-selectie Oranje volgens De Telegraaf

Twintig spelers lijken zich – mits fit – geen zorgen te hoeven maken, zestien internationals lijken om de overgebleven vier plaatsen te vechten en voor een aantal spelers lijkt het EK ver weg, zo voorzien Valentijn Driessen en Mike Verweij. Het tweetal verdeelt de spelers in drie categorieën: onwaarschijnlijk, mogelijk en vrijwel zeker. In de categorie ‘onwaarschijnlijk’ staan vijf namen: Teze, Jasper Cillessen, Sven Botman (die door blessureleed sowieso het EK mist, red.), Thijs Dallinga en Kenny Tete.

De categorie ‘vrijwel zeker’ van Driessen en Verweij bestaat uit liefst twintig spelers: Verbruggen, Flekken, Aké, Blind, Dumfries, Geertruida, Hartman, Van Dijk, De Ligt, De Vrij, Reijnders, Simons, De Jong, Wieffer, Wijnaldum, Depay, Gakpo, Malen, Veerman en Weghorst. Dat betekent dus dat De Telegraaf ervan uitgaat dat Geertruida, Wieffer en Veerman uiteindelijk tot de EK-selectie zullen behoren en dat Koeman eigenlijk alleen nog maar twijfelt over drie plekken in zijn uiteindelijke spelersgroep.

Lees ook: ‘Koeman neemt Oranje-speler in topvorm niet mee naar EK’

In de categorie ‘mogelijk’ staan liefst zestien (!) spelers: Van de Ven, Steven Berghuis, Bijlow, Marco Bizot, Frimpong, Jorrel Hato, Jurriën Timber, Koopmeiners, De Roon, Schouten, Quinten Timber, Bergwijn, Brobbey, Lang, Calvin Stengs en Zirkzee. “Koeman zal veel spelers met wie hij de afgelopen periode prettig samenwerkte, moeten teleurstellen”, zo zien de twee journalisten. “De bondscoach heeft uiterlijk tot een week voor het toernooi (7 juni) om een aantal harde noten te kraken. Het zou hem helpen als de UEFA overstag gaat en toch 26 spelers toestaat. Maar dan nog gaat een flink aantal internationals met een fikse kater op vakantie in plaats van naar het EK.”