Virgil van Dijk heeft het vooral te doen met Bart Verbruggen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mrt. 2024, 11:00
27 mrt. 2024, 11:04
© IMAGO

Virgil van Dijk heeft ondanks de 2-1-nederlaag van het Nederlands elftal tegen Duitsland een overwegend goed gevoel. De verdediger annex aanvoerder had het na afloop vooral te doen met Bart Verbruggen, die enkele uitstekende reddingen verrichtte. Een inzet van Niclas Füllkrug uit een hoekschop was de doelman enkele minuten voor tijd echter toch te machtig.

"We werkten hard en verdedigden goed met elkaar. We verdienden misschien meer. Maar spelhervattingen horen er ook bij", doelde Van Dijk op het feit dat beide tegengoals voortkwamen uit spelhervattingen. “Bart verdient ook meer, met de reddingen die hij uiteindelijk heeft moeten verrichten.” De verdediger zag dingen beter gaan dan vrijdag in de oefeninterland tegen Schotland, ook al werd er met 4-0 gewonnen. "We waren wat zuiverder aan de bal en hielden de bal wat langer in de ploeg", zei hij.

Lees ook: Kraay ziet speler op 42-jarige leeftijd nog in Oranje spelen

"Ze hadden moeite met Memphis Depay, die ging inzakken. Daardoor kwam er gevaar uit. We hadden er misschien één of twee bij kunnen maken, al kregen zij aan het einde ook nog wat mogelijkheden. Ik vind dit een goede reactie na de vorige wedstrijd." Volgens Van Dijk ging het in onder meer de communicatie een stuk beter dan vrijdag. “Uiteindelijk moet je goed coachen en goed overkomen", vertelde de aanvoerder. “Dat is al een hele verbetering na de vorige wedstrijd. Er zijn genoeg aanknopingspunten om mee te nemen naar juni.”

Lees ook: Koeman: ‘Hij is zo jong maar hij kan het niveau heel goed aan’

Füllkrug werd de matchwinner nadat hij de bal met zijn schouder had binnen gewerkt. Verbruggen leek redding te brengen, maar de doellijntechnologie bewees dat Füllkrug toch echt had gescoord. “Ik dacht echt dat ik de bal had. Maar de scheidsrechter floot voor een goal en je weet dat er technologie is, dus dan zal het wel. Toen hoorde ik hem wat zeggen en zag ik de beelden op het scherm. Ik zei nog tegen hem: 'Ik had hem écht!' Maar goed, er zit een chip in de bal, dus hij zal wel zitten. Maar het scheelde echt niet veel."

Lees ook: Driessen voorziet einde voor Oranje-international: ‘Hij kan echt niet meer’

Verbruggen voorkwam eerder in de wedstrijd dat Jamal Musiala en Thomas Müller tot scoren kwamen. “Onze sterkste fase was net na rust, er was ook een fase waarin we het net iets moeilijker hadden”, analyseerde Verbruggen. “Toen hebben we het goed gedaan, we zijn goed compact gebleven en hebben niet veel weggegeven. Ik ben blij dat ik de ploeg overeind kon houden op de momenten dat we wél wat weggaven. Maar we hoefden niet te verliezen.”