Depay: 'Ik ben gegroeid als mens'

Max Max
07 sep. 2021, 07:55
12 okt. 2021, 13:53
© IMAGO

Een jaar na het succesvolle WK 2014 haalde Louis van Gaal, die trainer bij Manchester United was geworden, Memphis Depay naar de Premier League. Een mooie beloning voor Depay, die bij PSV kampioen was geworden en toe was aan de volgende stap.

Een succes werd het verhaal van Depay in Manchester echter niet. Hij begon in de basis, maar zakte onder leiding van Louis van Gaal weg naar de bank en speelde veel te weinig. Ook onder Van Gaals opvolger José Mourinho speelde Depay weinig, waardoor hij besloot te vertrekken bij de club uit Engeland.

Depay kijkt tegenover de camera van de NOS terug op die tijd, en beseft dat hij toen nog niet zo rijp was als hij nu is: "Ik heb me als speler en als mens ontwikkeld, volgens mij ziet de trainer dat ook wel."

Depay voelt zich prima met Van Gaal als trainer, ondanks hun mindere periode samen bij United. "De buitenwereld maakt zoiets vaak groter dan het is’’, zegt Memphis daarover. "Ik denk dat ik als speler en mens ben gegroeid, volgens mij merkt de trainer dat ook. Ik voel me comfortabel bij hem." Van Gaal is het daarmee eens: "Op het WK in Brazilië en daarna bij United was hij echt nog een jonge speler, die zich nog volop aan het ontwikkelen was"

De trainer zegt daarover: "Bij Manchester heb ik hem éérst achter de spitsen gezet, omdat ik natuurlijk ook wel weet dat hij een intuïtieve speler is, die gedijt bij vrijheid. Maar ik vond dat hij destijds nog niet voldoende oriëntatie had voor die rol. Daardoor kwam hij vaster aan de linkerkant te spelen. Daar blokkeerde hij, maar zoiets heeft óók altijd met de mogelijkheden te maken die je in je selectie hebt."

Memphis vindt zijn huidige rol in de spits bij Oranje prettig: "Als ik in de bal kom om me aan te bieden met een verdediger kort achter me, meer richting het middenveld, ontstaat er vaak ruimte in mijn rug. Ik heb daardoor meerdere opties: als de verdediger wegblijft uit mijn rug, geeft me dat de mogelijkheid om weg te draaien."