Driessen voorspelt einde van interlandcarrière Oranjespeler

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 jun. 2024, 22:00
26 jun. 2024, 07:10
Valentijn Driessen, Nederland - Oostenrijk, Nederlands elftal
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, journalist bij De Telegraaf

Valentijn Driessen denkt dat Joey Veerman zijn laatste interland voor Oranje heeft gespeeld. Na afloop van het EK-duel tussen Nederland en Oostenrijk (2-3) was de chef voetbal van De Telegraaf ontzettend kritisch op de middenvelder en het Nederlands elftal.

Vol verbijstering keek Driessen naar het spel van Veerman, die na een halfuur door bondscoach Ronald Koeman werd gewisseld voor Xavi Simons. De journalist van De Telegraaf heeft geen goed woord over voor de gewisselde middenvelder. “Dit kan echt niet op dit niveau. Ik denk dat hij dit toernooi niet meer terugkeert, maar ik denk dat dit sowieso het einde van zijn interlandcarrière is. Koeman kan wat dat betreft echt kiezelhard optreden”, zei hij kort na afloop van de EK-wedstrijd.

Artikel gaat verder onder video

Heeft Joey Veerman zijn laatste interland voor Oranje gespeeld?

Normaal gesproken blijft Koeman tot medio 2026, als het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt gehouden, de bondscoach van Oranje. Volgens Driessen is dat dan echter zonder Veerman. “Het Oranjeshirt weegt voor Veerman veel te zwaar, zelfs na een geweldig seizoen bij PSV. Lutsharel Geertruida, waarvan iedereen vond dat hij een goede beurt had gemaakt in de voorbereiding, precies hetzelfde. Je komt niet weg met één goede onderschepping in een wedstrijd, waaruit die goal komt”, aldus de journalist.

Lees ook: Van Hooijdonk ziet opvallende Oranje-dissonant: 'Het is hautain'

De statistieken van Veerman laten zien hoe slecht hij in de wedstrijd zat. Voor hij gewisseld werd, had de middenvelder een ontzettend lage passnauwkeurigheid van 47,4 procent. Van zijn 29 balcontacten leverde hij meer dan de helft in. Geen enkele speler noteerde tot de wissel een lagere passnauwkeurigheid.

Overigens is Driessen niet alleen kritisch op Veerman. “Simons, precies hetzelfde. En de verdediging, maar ook Donyell Malen, die zakt elke keer door het ijs omdat hij niet meeverdedigt. Bovendien had hij vandaag de kans op 1-1, die moet er gewoon in.” Voor Tijjani Reijnders geldt volgens de journalist hetzelfde. “Die kans die hij miste komt gewoon voort uit het feit dat hij de druk niet aankan op dit podium. Hij heeft alle tijd en alle ruimte om gewoon uit te halen. Het Oranjeshirt weegt ook voor hem te zwaar.”

Lees ook: Oranje op rapport: speler krijgt een 2, een 3 en een 4 om de oren

Door de nederlaag stuit Oranje in de achtste finale op de groepswinnaar uit Groep B (Spanje), Groep C of Groep E. “Als het zo doorgaat, dan ga je er tegen Spanje, Engeland of België gewoon van af en dan heeft Koeman het niet beter gedaan dan Frank de Boer.” Onder De Boer werd Nederland in 2021 op het EK in de achtste finale uitgeschakeld door Tsjechië. “Hij (De Boer, red.) moest meteen wieberen na de uitschakeling op het EK 2021, dus dan is de vraag of de positie van Koeman nog houdbaar is.”