Uitblinkende verdediger wil het Koeman lastig maken bij Oranje: 'Als hij dat wil, dan doe ik dat'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
20 feb. 2024, 17:37
20 feb. 2024, 17:52
© IMAGO

Jeremie Frimpong gooit hoge ogen met Bayer Leverkusen in de Bundesliga en klopt steeds nadrukkelijker op de deur bij Oranje. De 23-jarige vleugelverdediger mocht zijn debuut voor het Nederlands elftal maken in oktober, maar kwam sindsdien niet meer in actie. Hij wil dolgraag mee naar het EK en belangrijk zijn voor Oranje, maar weet ook dat hij een geduchte concurrent heeft in Denzel Dumfries.

Frimpong was maandagavond te zien en horen in Rondo op Ziggo Sport, waar hem door presentator Wytse de Groot werd gevraagd naar het Nederlands elftal. “Ik kan goed uit de voeten als wingback, dus het systeem met drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers ligt mij goed”, vertelde de rechtspoot, die vervolgens gevraagd werd naar zijn verdedigende verantwoordelijkheden in Oranje. “Het ligt er aan hoe de coach (Ronald Koeman, red.) wil spelen. Als hij wil dat ik meer verdedigend speel, dan doet ik dat.”

Kansen van Jeremie Frimpong in Oranje

In Oranje krijgt vooralsnog Dumfries de voorkeur boven Frimpong, die aangeeft dat hij staat te popelen om meer te spelen in het Nederlands elftal. “Iedere voetballer wil spelen, maar de selectie is fantastisch. We hebben zoveel goede spelers en ik wist dat het moeilijk ging worden”, aldus Frimpong. “Ik vind Denzel een van de beste rechtsbacks ter wereld en ik wist dat het een uitdaging zou worden, maar ik moet geduldig zijn. Als de bondscoach mij nodig heeft, moet ik er klaar voor zijn.”

Begin februari bevestigde Koeman in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie dat tijdens het EK in Duitsland Dumfries zijn eerste keuze is als vleugelverdediger op rechts bij Oranje. “Met zijn inbreng, hoe hij voetbalt, wat hij ervoor doet, is het gewoon een belangrijke speler voor het Nederlands elftal”, gaf de bondscoach te kennen. “Hij heeft de laatste wedstrijden niet veel gespeeld bij Inter, maar ik weet niet of dat te maken heeft met het verlengen van zijn contract, dus daar duiken we in.”

Lees ook: Koeman geeft eerste EK-basisplek aan rechterkant al prijs

Frimpong zat onder Louis van Gaal tijdens het WK 2022 nog bij de selectie van Oranje, maar kwam niet aan spelen toe. Hierna werd hij opgeroepen voor Jong Oranje, maar bedankte hij. Dit werd hem niet in dank afgenomen door Koeman. Echter, drie maanden na zijn afzegging voor het Nederlandse beloftenelftal, kreeg hij alsnog een uitnodiging voor het grote Oranje en debuteerde hij in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (1-2 verlies). De daaropvolgende wedstrijd bleef Frimpong negentig minuten op de bank. De interlandperiode in november ontbrak de verdediger wegens blessureleed.