Kieft is er klaar mee bij Oranje: ‘Hij moet snel van dat dramagedrag af’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 jun. 2024, 09:45
18 jun. 2024, 15:46
Wim Kieft, oud-international en analist op televisie
© IMAGO - Wim Kieft, oud-international en analist op televisie

Wim Kieft heeft, in navolging van Willem van Hanegem, kritiek geuit op Xavi Simons na de eerste groepswedstrijd van Nederland tegen Polen op het EK in Duitsland. De voormalig aanvaller is niet te spreken over de maniertjes van de aanvallende middenvelder, die zondag in Hamburg een van de spelers was die een onvoldoende scoorde. “Hij moet echt van dat dramagedrag af”, benadrukt Kieft dinsdag in zijn column in De Telegraaf.

Kieft omschrijft de persoonlijke prestaties van Simons en Joey Veerman tegen Polen als ‘teleurstellend’. “Bij het minste of geringste blijft Simons maar vallen en vervolgens liggen om daarna verongelijkt te reageren. Hij moet echt van dat dramagedrag af. Veerman was geen schim van de Veerman in het shirt van PSV. Die verdient een tweede kans, omdat Koeman ook niet veel te kiezen heeft, want de alternatieven op het middenveld zijn dun gezaaid. Daarbij: wissel je Veerman, dan ben je hem voor de rest van het EK kwijt.”

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons scoort geen punten met maniertjes bij Oranje

“Ik geloof daarom niet dat Koeman hem op de bank zal zetten tegen Frankrijk”, verwijst Kieft naar het duel van vrijdag, waarin Kylian Mbappé mogelijk zal ontbreken. De oud-international voorziet ook niet dat Wout Weghorst zal starten, hoe doorslaggevend hij ook was tegen Polen. “Memphis Depay zal van het optreden van Weghorst niet direct in de war raken, maar het is voor een spits toch altijd een teleurstelling als je ziet dat één van je concurrenten de winnende goal maakt. Helemaal als je vlak daarvoor door hem bent afgelost.”

Lees ook: Kenneth Perez schrikt bij Oranje: 'Hij heeft geen klik met teamgenoten'

“Die gedachte is spitsen eigen, ook als ze anders verklaren en zich verschuilen achter de dooddoener dat het teambelang voor het individuele belang gaat. Zie Weghorst, die er werkelijk alles voor doet om uiteindelijk toch de eerste spits van Oranje te worden. Hoewel dat een utopie is. Bondscoach Ronald Koeman gaat niet starten met Weghorst in de basis. Waarom zou hij als het op deze manier goed werkt?”

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

Kieft is benieuwd hoe Oranje het ervan afbrengt tegen een favoriet als Frankrijk. “Qua kracht moet je afwachten hoe hongerig deze Franse ploeg is. Daarbij spelen de Fransen in de eerste ronde vaak met de handrem erop om zonder veel energie te verspillen door te gaan naar de knock-outfase.” Frankrijk won maandag met minimaal verschil van Oostenrijk door een eigen doelpunt van Maximilian Wöber: 0-1.