Koeman blikt terug op Brobbey-uitspraken: 'Blijkbaar mag dat niet'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 11:24
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman heeft enigszins spijt van zijn uitlatingen over Brian Brobbey. De bondscoach van het Nederlands elftal was vorige week in het programma Rondo op ZiggoSport kritisch over de kwaliteiten van de aanvaller van Ajax. Koeman erkende dinsdag tijdens een persconferentie dat hij Brobbey meer in bescherming had moeten nemen. “Het verbaast me dat dit zo'n item is geworden”, antwoordde Koeman.

“Ik ben positief over hem. Ik heb tegen hem gezegd dat ik hem meer in bescherming had moeten nemen. Maar ik ben een hele slechte politicus. Achteraf had ik hem meer moeten verdedigen.” Koeman ziet wel degelijk veel toekomst in Brobbey. “Ik heb hem eerder ook al geselecteerd. Dat was niet altijd op basis van prestaties. Want hij speelde niet altijd of geen hele wedstrijd. Toen was hij ook al in beeld.”

Koeman had Brobbey meer moeten beschermen

“Ik vind juist dat hij zich in de laatste periode goed ontwikkeld. Hij is sterk, snel, gevaarlijk. Met absoluut nog genoeg om te verbeteren. Maar blijkbaar mag je dat niet altijd zeggen. In de hedendaagse maatschappij moet je voorzichtig zijn met kritisch zijn", vervolgde de bondscoach van Oranje. "Nogmaals, ik had hem iets meer in bescherming kunnen nemen. Aan de andere kant vind ik dat dit moet kunnen, maar daar verschillen de meningen over.’’

Koeman vindt wel dat hij ‘gewoon’ kritiek moet kunnen hebben op internationals. "Ik vind sowieso dat dat altijd binnenskamers moet kunnen. Naar buiten wil ik soms nog wel eens te veel zeggen over wat ik ergens van vind. Ik ben geen politicus die heel veel lult en weinig zegt, ik ben het tegenovergestelde.’’

Brobbey en Steven Bergwijn haakten maandag af bij Oranje. “Daar wen je aan. We weten inmiddels dat er veel blessures ontstaan. In ons geval is het een periode lang wat extremer. Brobbey en Bergwijn zijn hier geweest. Ze waren dusdanig overbelast dat ze niet beschikbaar zijn. De blessures zijn zodanig dat ze zaterdag niet fit zijn”, doelde Koeman op het eerste EK-kwalificatieduel met Ierland. “De situatie waarin ze zitten of zaten bij hun club, dan wil je niet afvallen, maar erbij zijn. Dat is positief, maar voor ons wat minder leuk.”