Koeman: 'Ga terug naar 1-4-3-3'

Max Max
24 jan. 2023, 21:16
25 jan. 2023, 21:24
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman gaf dinsdag zijn eerste persconferentie sinds zijn terugkeer als bondscoach bij Oranje. Hij is blij terug te zijn bij de selectie van het Nederlands elftal.

"Dit is een erebaan. Het is een job die niet dagelijks is. Ik heb nog nooit een eindtoernooi meegemaakt als bondscoach. Die twee jaar met de groep gaf me zoveel plezier. Ik ben een voetbalman. Helemaal niets meer doen, zou niet bij me passen."

Koeman heeft bij Oranje nu te maken met een nieuwe baas, Nigel de Jong: "Formeel is hij mijn baas. Ooit liet ik hem debuteren voor Ajax. Ik heb erover gesproken met de KNVB. Toevallig kwam ik Nigel afgelopen zomer bij een golftoernooi tegen op Mallorca, toen vertelde hij waar hij mee bezig was. Zo heeft hij meerdere gesprekken gevoerd. We hebben elkaar. Ik ga uit van een prettige samenwerking. Hij is iemand die zijn mening geeft, dat doe ik ook."

Doorselecteren en ander systeem

Koeman wil kijken op welke manieren hij de selectie verder kan verbeteren en naar zijn hand kan zetten. De selectie zal er iets anders uitzien dan toen hij stopte in 2020. "Die groep is iets veranderd. Gelukkig zijn we in een land waar altijd talent is en waar talent kansen krijgt om te spelen. Het is moeilijk om te zeggen welke groep sterker is. Er zijn spelers die er niet meer bij zijn, die bijvoorbeeld zijn gestopt. Een groep heeft ook verfrissing nodig. Hoe de selectie eruit gaat zien, weet ik nog niet."

"Dat ligt eraan of er jonge spelers aan de deur kloppen. Ik was gisteren bij Feyenoord-Ajax en ik was onder de indruk van Feyenoord. Ook van de intensiteit van spelen, dat is de basis van succes. Ik weet de kwaliteiten van Van Dijk en De Vrij, maar er zijn ook jongens met kwaliteiten die ik minder ken."

Het systeem heeft Koeman ook wel voor ogen: "Ik was benieuwd hoe het systeem tot uiting zou komen. Ik keek niet alleen naar Oranje, maar ook naar andere landen, zoals Frankrijk. Dat is onze eerste tegenstander in maart. Dan kijk je hoe je het zelf gaat invullen. In principe gaan we terug naar het systeem dat we tussen 2018 en 2020 hebben gespeeld. Het basisidee van spelen wordt met vier verdedigers."

De manier van spelen is veel belangrijker dan het systeem, aldus Koeman: "Zet je vroeg druk? Dat soort dingen. In 2018 hadden we een aanloopperiode van vier interlands met 3-5-2, of hoe je het noemen wilt. In een aantal van die duels kwamen in de problemen, dat je vaak achterin een extra man over hebt. Die kwam je elders tekort. In die periode speelden Ajax en PSV heel goed en aanvallend. En we hadden veel spelers van Ajax en PSV in de gelederen."

Lees meer over:

Ronald Koeman Zijlijn