Koeman heeft Oranjespelers gewaarschuwd: ‘Dan slacht Oostenrijk je af’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 20:34
24 jun. 2024, 20:47
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman is op zijn hoede voor de kwaliteiten van Oostenrijk, de derde en laatste opponent van Nederland in de groepsfase van het EK in Duitsland. De Oostenrijkers hebben bij een goed resultaat in Berlijn nog uitzicht op een toegangsbewijs voor de achtste finales en zullen het Oranje dan ook lastig gaan maken, zo is de verwachting. Koeman hoopt dat Nederland dinsdagavond op de eerste plaats in Groep D eindigt.

“We proberen gewoon te winnen en eerste in de groep te worden. Dat is wat we het liefste willen”, trapte Koeman maandagavond op een persconferentie af. “We weten dat het een zware wedstrijd wordt. Omdat Oostenrijk zeker niet te onderschatten is. Zeker om de manier waarop ze spelen. Hoe ze een tegenstander onder druk proberen te zetten. We zullen heel scherp in ons balbezit moeten zijn en de juiste keuzes moeten maken.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman waakt voor kwaliteiten van Oostenrijk

“Ik denk dat je wel een aantal aandachtspunten anders hebt”, legde Koeman uit over de aanpak richting het duel met Oostenrijk ten opzichte van de wedstrijden tegen Polen (1-2) en Frankrijk (0-0). “Omdat het een tegenstander is die volle bak drukzet. Daar hebben we op getraind. Je moet niet te kort spelen, dan slachten ze je af, dat zit in dat team.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Oostenrijk uitgezonden?

Koeman kreeg de vraag wat zijn mening is over de Red Bull-school en de manier van spelen. Bij de Red Bull-clubs worden alle spelers opgeleid volgens de ideologie om uiteindelijk counterpressing te kunnen spelen. “Het kan me zeker bekoren, omdat het een aanvallende manier van voetballen is, die tegenstanders niet rustig laat opbouwen. De intensiteit is heel hoog. Het is bij momenten ook risicovol. Daar moet je een goede balans in zien te vinden. Maar iedere wedstrijd van Oostenrijk is leuk om naar te kijken.”

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

“Sowieso vind ik dit EK geweldig om mee te maken. Niet alleen vanwege onze support die we krijgen. Maar ik word wel vermaakt door negen van de tien wedstrijden die ik gezien heb. Dat komt ook door ploegen zoals Oostenrijk.” Stefan de Vrij komt op het veld mogelijk een ploeggenoot bij Inter tegen, Marko Arnautovic. “Dat wordt een hele leuke ontmoeting. Omdat ik ook een erg goede band met hem heb”, zei de verdediger die naast Koeman zat. “Hij spreekt ook goed Nederlands. Dat zal een heel leuk weerzien zijn. We hebben goed naar Oostenrijk gekeken en we zien dat ze met heel veel intensiteit en pressing spelen. Daar hebben we over gesproken en daar zijn we goed op voorbereid.”

Nederland - Oostenrijk eindigt in een ...

73.0%

19.0%

8.0%

1011 stemmen

Lees meer over:

Ronald Koeman