Koeman legt uit waarom Malen speelt en niet Bergwijn: ‘Hij is daar beter in’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 20:48
10 jul. 2024, 20:55
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Donyell Malen en niet Steven Bergwijn is de rechtsbuiten die Ronald Koeman opstelt bij het Nederlands elftal tegen Engeland in de halve finale van het EK. De bondscoach legde voorafgaand aan de krachtmeting in Dortmund uit waarom de aanvaller van Borussia Dortmund de voorkeur geniet boven de man die zowel tegen Roemenië als Turkije startte én in de rust van zowel de achtste finale als de kwartfinale werd gewisseld.

"Waarom Malen speelt? Omdat we met diepe zijkanten willen spelen", vertelde Koeman in gesprek met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. "We willen Memphis Depay wat meer betrekken en een extra man op het middenveld creëren, dan heb je diepte aan de zijkant nodig. Malen is daar beter in dan Bergwijn, ja." Bergwijn had tegen Turkije de opdracht om in het middenveld te komen, maar nu moet dat dus van Depay als nummer 9 komen. "We hebben er één dag op getraind, veel meer kan niet. We zullen daarnaast ook diepte nodig hebben van Tijjani Reijnders en Xavi Simons."

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van der Vaart ziet één groot voordeel bij basiself Oranje

Koeman en zijn spelers kennen de wapens van Engeland. "We willen Jude Bellingham en Phil Foden met onze twee zessen verdedigen. Denzel Dumfries willen we in de zone houden, omdat Kieran Trippier waarschijnlijk diep gaat aan de linkerkant." Hij benadrukt het belang van het drukzetten als team. "Het ligt vooral aan het klein houden van de ruimtes. Natuurlijk wil je weleens hoog druk zetten, maar dan moet je wel heel aangesloten spelen, anders ontstaat er ruimte tussen de linies, waar Bellingham en Foden natuurlijk wel raad mee weten."

Stekelenburg verwacht geen spektakel van Engeland, maar Koeman gaat daar niet in mee. "Ze hebben goede voetballers, dus ik kan me niet voorstellen dat zij gaan speculeren. Wij willen voetballen en aanvallen waar mogelijk, dus het eventuele schaken zal niet van ons af komen", aldus de bondscoach.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons. Reijnders; Malen, Depay en Gakpo

Opstelling Engeland: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Saka, Mainoo, Rice, Trippier, Foden, Bellingham en Kane.

Lees meer over:

Steven Bergwijn Donyell Malen