Koeman vervangt basisspeler Oranje vlak voor duel vanwege liesblessure

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 20:36
10 jun. 2024, 20:50
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman laat nog niets doorschemeren over de opstelling van het Nederlands elftal in de EK-wedstrijd tegen Polen. Oranje treedt maandagavond tegen IJsland met tal van wijzigingen aan ten opzichte van de 4-0 zege op Canada, maar de bondscoach benadrukt dat dit niet per se zijn beoogde opstelling voor komende zondag is. Tot overmaat van ramp haakte Teun Koopmeiners niet veel later af in de warming-up.

“Ik weet niet of dit de basis is tegen Polen. Ik heb dat nog niet duidelijk voor mezelf. Grotendeels wel natuurlijk, maar nog niet helemaal”, vertelde de bondscoach aan de NOS. “Ik denk dat er wel een of twee posities zijn, waar ik nog geen duidelijkheid heb voor mezelf. Dus deze wedstrijd is nog steeds heel interessant.”

Artikel gaat verder onder video

Teun Koopmeiners haakt af in warming-up bij Oranje

Koopmeiners greep tijdens de warming-up meermaals naar zijn lies en kan maandagavond niet spelen in De Kuip. Jerdy Schouten is tijdens de laatste test voor Oranje de logische vervanger van de middenvelder van Atalanta. De voorbeschouwing van de NOS, met Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart als analisten, werd plotseling onderbroken door Jeroen Stekelenburg. Hij bracht de vervelende mededeling over Koopmeiners.

"Koopmeiners lijkt last te hebben van zijn lies. Hij heeft de warming-up wel gewoon bij de basisspelers afgemaakt, maar was wel even in overleg met assistent-bondscoach Dwight Lodeweges, die zich snel naar de tunnel begaf”, zei Stekelenburg. "Ik denk dat hij met Koeman ging overleggen, want ik heb Koeman tijdens de warming-up niet op het veld gezien. Het ziet er niet heel lekker uit, zes dagen voor het EK. Een blessure aan je lies is niet iets om risico mee te nemen." Van der Vaart zei al meteen te verwachten dat Koopmeiners niet zou spelen. “Dit is toch wel zorgelijk. Hij is niet het type dat doet alsof."

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Veerman, Schouten, Reijnders; Simons, Depay en Gakpo.

Koeman werd voorafgaand aan de warming-up ook gevraagd naar Koopmeiners en Xavi Simons. Twee spelers die in Oranje nog niet hebben laten zien wat ze bij hun club doen. "Ik praat met die jongens over spelen voor Oranje. Xavi is een hele goede speler, maar soms wil hij misschien teveel. Hij is ook nog jong, maar ik probeer hem daar wel in te helpen. Het is aan de spelers om die verantwoordelijkheid te nemen en het niveau te bereiken wat ze bij hun clubs laten zien.”

Lees ook: Noa Vahle stelt Daley Blind onontkoombare vraag over Oranje

“Ik vond bij Teun al dat hij in de laatste interlands dat hij beter was. Xavi wil het ook ongelooflijk graag goed doen, maar daardoor wil hij soms misschien ook wel eens iets te veel. Daar heb ik wel met hem over gesproken. Dat is ook ervaring, dus daar probeer ik hem bij te helpen”, lichtte Koeman toe.

“Xavi gaat aan de binnenkant spelen vanaf rechtsbuiten, zodat er op rechts ruimte ligt voor Denzel Dumfries om veel op te komen. Achterin komen we vaak met drie verdedigers te staan dan. Op het middenveld willen we graag een dubbele 6 en dubbele 10 naast elkaar krijgen, maar IJsland speelt ook met twee linies van vier kort op elkaar en veel ruimte zal er dus niet liggen.”

Lees meer over: