Kranten loven Oranje: 'Nederland heeft er een 'mister one touch' bij'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 jun. 2024, 09:47
17 jun. 2024, 10:15
Nederland - Polen, Oranje, EK2024
© IMAGO - Nederland viert feest na de overwinning op Polen op het EK

Dankzij een laat doelpunt van invaller Wout Weghorst heeft Nederland zondagmiddag het EK-duel met Polen (1-2) gewonnen. In de ochtendkranten is men dan ook vol lof over de spits van het Nederlands elftal en ziet men ook meer uitblinkers.

‘Redder van Oranje’, kopt het Algemeen Dagblad. “Langzaam groeide de wanhoop, op een meeslepende middag in Hamburg, maar toen was daar alsnog Weghorst, de supersub uit Borne die Oranje op het nippertje de goede kant op duwde. Een doelpunt dat het sentiment in één klap kantelde, op een middag waarop de frustraties stilaan vat kregen op Oranje.” De krant is ook positief over andere internationals. “Cody Gakpo speelde voortreffelijk, net als bijvoorbeeld Jerdy Schouten, Nathan Aké, Stefan de Vrij en keeper Bart Verbruggen.”

Artikel gaat verder onder video

Ochtendkranten loven Oranjespeler Wout Weghorst

Schouten viel Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad extra op. In zijn analyse noemt de journalist hem 'mister one touch'. De middenvelder van Oranje speelt ballen met één, maximaal twee keer raken door. “Eén keer raken is leuk op clubniveau in een volledig ingespeeld elftal, of in oefenduels van een nationale ploeg. De kunst is echter om het óók te doen onder maximale druk op een EK, op een middenveld dat tegen Polen aantrad zonder ook maar één seconde toernooi-ervaring. En dat lukte Schouten dus. Op één middag schoof hij zomaar drie, vier plekken op in de pikorde van het team.”

Lees ook: Van der Vaart had één speler niet laten spelen tegen Polen: ‘Hij was onzichtbaar'

De Telegraaf is vooral blij met Weghorst. “Wout weer van goud!”, kopt de krant. “Ook op het EK is Weghorst werelds. De invaller had 137 seconden nodig om Nederland in de 83e minuut de moeizame, maar dikverdiende overwinning te bezorgen. Op het moment dat de tijd in de 81e minuut begon te dringen, besloot Koeman alsnog een beroep op zijn supersub te doen. En misschien was die wel het ‘vonkje’ dat Oranje volgens Koeman nodig had.”

Lees ook: Johan Derksen stoort zich: iedereen is lyrisch over speler die 'totáál onvoldoende' is

Bij Trouw zag men dat Oranje had lastig had. Koeman vond dat zijn ploeg bij de titelkandidaten hoorde, maar Nederland won moeizaam van Polen. “Eén conclusie was na afloop helder. Dit Nederland hoort voorlopig nog niet tot de favorieten voor het EK”, aldus de krant, die Weghorst het ‘goudhaantje’ noemt. “Hij stond twee minuten in het veld toen hij de oranjegekleurde tribunes liet dansen van geluk.”

Weghorst scoorde eerder tweemaal in de kwartfinale tegen Argentinië (2-2) op het WK van 2022 in Qatar en schoot Nederland vorig jaar naar het EK tegen Ierland (1-0). “Weghorst is schrijver van een jongensboek dat onderhand de dikte heeft van het levenswerk van een romancier. En opnieuw was het een gouden wissel van bondscoach Ronald Koeman, die een vreugdedansje maakte langs de lijn, in het stadion waar hij zulke mooie triomfen vierde. Weghorst knielde na afloop en liet zich gaarne omhelzen”, aldus de Volkskrant.