AD ziet geen Oranje-speler die Robert Andrich kan imiteren

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 jun. 2024, 16:37
15 jun. 2024, 16:47
Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Het Nederlands elftal traint in aanloop naar het EK-duel met Polen

Volgens Maarten Wijffels mist het Nederlands elftal een type Nigel de Jong. De sportjournalist van het Algemeen Dagblad denkt dat de voormalige verdedigende middenvelder iets extra’s kan toevoegen aan het huidige Oranje, dat zondagmiddag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen speelt.

In het openingsduel van het Europees kampioenschap, waarin Duitsland met 5-1 van Schotland won, zag Wijffels wel zo’n type speler, zo vertelt hij in de AD Voetbalpodcast. "Ik ben zelf wel heel erg gecharmeerd van zo'n Robert Andrich. Dat ziet er af en toe niet uit, maar dat heb je wel in je selectie nodig. Iemand die ook af en toe ordinair zijn poot erin zet en het vuile werk opknapt." De Duitse middenvelder van Bayer Leverkusen speelde pas zijn zesde wedstrijd voor Die Mannschaft.

Artikel gaat verder onder video

Maarten Wijffels denkt dat een type Nigel De Jong een goede toevoeging is voor Oranje

Andrich kan volgens Wijffels niet vergeleken worden met de huidige middenvelders van het Nederlands elftal, maar wel met internationals uit het verleden. "Dan denk ik gelijk aan een type De Jong (Nigel, red.). Ik weet nog wel dat Louis van Gaal naar het WK van 2014 ging. Hij was geen fan van de speler De Jong. Maar de manier waarop hij zich op het trainingsveld presenteerde... Hij zag meteen: die heb ik nodig."

Lees ook: Theo Janssen geen fan van verrassing in opstelling Oranje tegen Polen

Tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika vormde De Jong een goed koppel met Mark van Bommel op het middenveld en vier jaar later was hij er ook bij in Brazilië. Momenteel is de voormalig international, die in 2021 een punt achter zijn carrière zette, technisch directeur bij de KNVB. In totaal kwam hij 81 keer uit voor het Nederlands elftal.

Lees ook: Van der Vaart zou sensatie uit basis Oranje laten: ‘Wat een speler is dat, zeg’

Wijffels denkt dat een type De Jong een goede toevoeging was geweest voor het huidige team van bondscoach Ronald Koeman. "Het is gewoon jammer dat je zo'n type niet hebt in het Nederlands elftal. Iemand die ook de fysieke component brengt, in de hartlinie van je elftal. Ik weet zeker dat de gebroeders Koeman er ook zo naar kijken. Zo van: hadden we die maar."