Depay erkent wrijving bij Oranje: ‘Een journey is never perfect’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 jun. 2024, 13:46
01 jul. 2024, 12:35
Memphis Depay, Nederland - Roemenië, Oranje, Nederlands elftal
© ESPN - Volgens Memphis Depay sluit de spelersgroep van Oranje hun ogen niet voor kritiek

Het Nederlands elftal kreeg veel kritiek na de 2-3 nederlaag in het EK-duel met Oostenrijk. Volgens Memphis Depay sluit de ploeg hun ogen niet voor de commentaren. Zo vertelde de aanvaller van Oranje zondagmorgen tijdens de persconferentie.

Na afloop van de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk werd er forse kritiek geuit op Oranje. ‘Wanvertoning. Blamage. Afgang. Demasqué: Oranje heeft een reanimatie nodig én kilo's geluk’, kopte het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld. Volgens De Telegraaf was Nederland zelfs het spoor volledig bijster en Willem van Hanegem zag een 'wanvertoning'.

Artikel gaat verder onder video

De hiërarchie van Oranje is veranderd

Tijdens de persconferentie gaf Depay, die eerder al een bizarre vraag kreeg, een inkijkje in het groepsproces van Oranje na de pijnlijke nederlaag. "Je maakt de balans op, bekritiseert elkaar, en kijkt: 'Wat moet beter? Je zit in een proces, en het toernooi gaat nu pas beginnen. We moeten zorgen dat we van fouten leren. Natuurlijk." Volgens de aanvaller kan een eindtoernooi niet zonder tegenslagen verlopen. "Een journey is never perfect. Ik weet niet wie dat in de boeken heeft geschreven, maar dat is gewoon niet zo."

Lees ook: Zorgen voor Koeman: onbetwiste basisspeler van Oranje is ‘niet klachtenvrij’

Depay erkende ook dat er weleens onderling wrijving is binnen de spelersgroep, maar volgens hem is dat heel normaal. "Je bent een maand bij elkaar. Normaal ben je of met je familie na een training, of na de wedstrijd. Dat is nu ook anders. Je zit bij elkaar in een kamp, en je bent gefocust op resultaat. Als dat resultaat dan niet is zoals je wilt, is het logisch dat er irritaties zijn. Dat is menselijk."

Moet Oranje met Memphis Depay als nummer 10 gaan spelen?

31.9%

6.9%

5.2%

55.9%

1296 stemmen

Desondanks spreken alle spelers elkaar. Vroeger was dat heel anders volgens Depay. "Toen ik twintig was en net bij Oranje zat, waren er vijf of zes spelers die boven de groep stonden. Dan volgde je en je hield je bek dicht. De hiërarchie is wel veranderd in die jaren. Iedereen moet een mening hebben, denk ik", legde hij uit. "Wat precies beter is? Dat is lastig, ik weet het niet. Nu is de groep heel hecht, maar vroeger waren er spelers die boven de groep stonden en de rest wist: ‘oké, dit is het’. Er was meer duidelijkheid vroeger, maar zoals het nu is, hoort ook bij ons team."

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Memphis Depay