Nederland speelt de halve finale met een compleet nieuwe bal

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 jul. 2024, 16:32
07 jul. 2024, 16:36
Georginio Wijnaldum, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO - Georginio Wijnaldum, middenvelder van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal speelt woensdag in de halve finale tegen Engeland met een andere bal. In samenwerking met adidas heeft de UEFA besloten om vanaf de halve eindstrijd met de 'Fussballliebe Finale' te spelen. Van de groepsfase tot en met de kwartfinales rolde de kleurrijke adidas 'Fussballliebe' over de velden.

De bal die tot en met de kwartfinale werd gebruikt, heeft een witte achtergrond en bevat langwerpige driehoeken. Die zijn een combinatie van zwart en een lichtere, fellere kleur, zoals geel en groen. De 'Fussballliebe Finale' heeft geen felle kleuren, maar bevat de kleuren van de Duitse vlag: zwart, rood en geel.

Met welke bal speelt Nederland tijdens het EK?

Daarnaast is de bal niet grotendeels wit, maar zilver. Dat staat symbool voor de kleur van de beker die de EK-winnaar in de lucht mag tillen. Bovendien zit er een nóg verder ontwikkelde 'Connected Ball Technology' in de bal. Die chip verzameld data over de positie van een speler en die informatie wordt direct doorgestuurd naar de VAR én getoond tijdens televisie-uitzendingen. "De Connected Ball Technology draagt bij aan de semi-geautomatiseerde buitenspeltechnologie van de UEFA en speelt daarmee een belangrijke rol bij het ondersteunen van snellere wedstrijdbeslissingen", aldus adidias.

Lees ook: Van Hanegem tempert verwachtingen: ‘Ik wil niet de chagrijn zijn, maar…’

Volgens adidias is de 'Fussballliebe' gemaakt van gerecycleerd polyester, inkt op waterbasis en verschillende biologische producten zoals maïsvezels, suikerriet en houtpulp. Spanje, één van de landen die zich heeft geplaatst voor de halve finale, testte de 'Fussballliebe Finale' eerder tijdens de trainingen.

Lees meer over:

Oranje