Koeman geeft toe: 'Ik wilde het niet en ik durfde het eerlijk gezegd ook niet'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jun. 2024, 17:42
16 jun. 2024, 18:14
Ronald Koeman na de 1-2 zege van Nederland op Polen
© NOS - Ronald Koeman na de 1-2 zege van Nederland op Polen

Ronald Koeman is logischerwijs blij met de inbreng van Wout Weghorst in de EK-wedstrijd tussen Polen en Nederland. In de 83ste minuut van het duel maakte de aanvaller van het Nederlands elftal het winnende doelpunt: 1-2. Hij stond toen koud in het veld als vervanger van Memphis Depay.

Voorafgaand aan de wedstrijd zei Koeman al dat Oranje wapens op de bank had zitten. Doelde hij daarmee ook op Weghorst? “Ik denk altijd aan Wout, omdat Wout een verleden heeft met belangrijk zijn met de winnende goal maken. Je weet dat je bij een achterstand kunt spelen met Wout. Dan kan Memphis misschien erachter. Dat wilde ik nu niet doen. Ik durfde het eerlijk gezegd ook niet aan bij 1-1”, aldus de bondscoach tegenover de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman durfde Wout Weghorst eerst niet in te brengen

“Maar je weet met Wout dat er een ander type in komt. Fysiek sterker, agressiever… Er komt adrenaline in. Dat hadden we op een bepaald moment ook nodig in het elftal”, stelt Koeman, die voortdurend het gevoel had dat Oranje nog de 1-2 zou maken. “We bleven constant aanvallen, en we brachten met Wout natuurlijk iemand met lengte. Uiteindelijk doet hij het niet met zijn hoofd, maar met zijn linker. Dat is ook goed.”

Lees meer: Weghorst stuurde voor EK-duel opvallende appjes aan zijn vriendin: 'Ik kan ze laten zien'

“Het was een zwaarbevochten zege, maar ik denk wel meer dan verdiend. Kansen creëren is één, doelpunten maken is twee. We hadden het onszelf een stuk makkelijker kunnen maken, maar een zwaarbevochten zege is ook mooi”, zegt de bondscoach. “Dat geeft een goed gevoel. Dit geeft ook een rust richting Frankrijk, wat prettig is.”