Oranje-duo ontkomt niet aan vragen over groter wordende rel in Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 18:00
04 jul. 2024, 18:02
Daley Blind en Jerdy Schouten op een persconferentie van Oranje
© NOS/Mee Met Oranje - Daley Blind en Jerdy Schouten op een persconferentie van Oranje

Jerdy Schouten en Daley Blind wilden donderdag tijdens een persconferentie niet ingaan op een vraag over Merih Demiral. De verdediger van Turkije wordt mogelijk geschorst in de kwartfinale tegen Nederland op het EK. Demiral vierde zijn tweede goal in de achtste finale tegen Oostenrijk (1-2) met een 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Het heeft geleid tot een onderzoek van de UEFA en een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije.

“Ik ga me niet hierin mengen over maatschappelijke dingen, ik zit hier om over voetbal te praten”, benadrukte Blind twee dagen voor de ontmoeting tussen Nederland en Turkije in het Olympiastadion in Berlijn. “Ja, ik denk dat je mijn antwoord ook wel kunt raden”, voegde Schouten eraan toe. Nadat Demiral dinsdag uit een hoekschop de 0-2 in Turks voordeel had binnengekopt, bracht hij de middel- en ringvingers van zijn beide handen naar zijn duimen tijdens het juichen, waarbij hij zijn wijsvingers en pinken omhooghield. Het gebaar dat de speler daarmee maakt, verwijst naar de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die is gelieerd aan de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

Artikel gaat verder onder video

President Erdogan woont Nederland - Turkije bij

"De manier waarop ik het vierde heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten", zo verzekerde hij na afloop. De droom van de Grijze Wolven is de vereniging van alle Turkstalige volkeren, het Turanisme, aan wie superioriteit wordt toegeschreven ten opzichte van andere volkeren. De beweging wordt als extreemrechts aangemerkt en is in Frankrijk zelfs verboden. De UEFA heeft een onderzoek geopend naar ‘vermeend ongepast gedrag’ en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei op X dat het gebaar ‘niet thuishoort’ in de Duitse stadions. Als reactie riep de Turkse regering in Ankara al de Duitse ambassadeur op het matje.

Lees ook: Zo liet Roemenië de kleedkamer achter na de nederlaag tegen Oranje

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reist af naar Berlijn om het kwartfinaleduel bij te wonen. Niet onbelangrijk: de Duitse regering heeft donderdag de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden vanwege het handgebaar van Demiral. Erdogan had eigenlijk een reis naar Azerbeidzjan op de planning staan, maar gaat nu voet op Duitse bodem zetten om het Turkse team te steunen. Turkse media denken dat de discussie over de wolvengroet de doorslaggevende reden is.

Lees ook: Blind pakt Van der Vaart terug dankzij appje van vriend

Volgens BILD riskeert Demiral zeer zeker een schorsing voor de kwartfinale tegen Nederland. De Duitse krant verwees deze week naar de straf voor de Albanese spits Mirlind Daku, die na het 2-2 gelijkspel in de groepsfase tegen Kroatië de meegereisde fans aanzette tot het zingen van nationalistische teksten. ‘Dood de Serviërs, dood de Macedoniërs’, zou hij hebben ingezet. De UEFA schorste Daku voor twee wedstrijden wegens politiek extremisme.