Oranje heeft geen 'one-trick-pony': ‘Brobbey had deze niet gemaakt’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 jun. 2024, 11:09
18 jun. 2024, 15:46
Nederlands elftal, EK, EURO2024
© IMAGO - Het Nederlands elftal tijdens de groepstraining op het EK

Wout Weghorst brengt volgens Pierre van Hooijdonk iets teweeg wanneer hij invalt. In het EK-duel met Polen (1-2) bezorgde hij Oranje vlak voor tijd de drie punten. De spits van het Nederlands elftal maakte zeven goals in zijn laatste elf interlands en onderscheidt zich volgens de voormalig international van andere aanvallers bij Nederland.

Een halve dag na de overwinning tegen Polen speelden de wissels en reserves uit de EK-wedstrijd op de training een partijtje. Weghorst jaagde de hele tijd op goals, terwijl Joshua Zirkzee bij de tegenpartij ook graag meevoetbalde, zo schrijft Maarten Wijffels in het Algemeen Dagblad. “Dat is nou precies waarom Wout afwijkt van bijna alle spitsen die wij hebben. Memphis Depay, Zirkzee en Brian Brobbey; net als iedere spits willen ze scoren, maar zij willen ook meedoen in het spel. Of ze móéten dat”, zegt van Hooijdonk in gesprek met de krant.

Artikel gaat verder onder video

Wout Weghorst maakt indruk bij Oranje

In zijn eigen tijd was Van Hooijdonk ook iemand die een specifieke bijdrage kon leveren. Hij heeft zelfs het record van meest scorende invaller in handen (tien goals). Met zeven doelpunten komt Weghorst aardig in de buurt. Toch verschillen de twee ook. De voormalig international klaagde nooit over zijn reserverol, terwijl de matchwinnaar van zondag graag eerste spits is. “Enthousiasme is één van je kwaliteiten. Breng je dat niet, dan ben je dertien in een dozijn”, adviseert de voormalig spits van onder anderen Feyenoord en NAC Breda.

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

Tegen Polen won Weghorst slechts één van zijn acht duels en verloor hij vier ballen. De discussie over zijn voetballende vermogen zal volgens Wijffels dan ook nooit weggaan. Toch bezorgde hij Nederland de overwinning en bij zijn laatste zeven interlandgoals is een divers scorepatroon te zien. Hij is volgens de journalist geen ‘one-trick-pony’.

Lees ook: Kenneth Perez schrikt bij Oranje: 'Hij heeft geen klik met teamgenoten'

Van Hooijdonk genoot bijvoorbeeld van zijn goal in de oefeninterland tegen IJsland (4-0). “Optisch leek dat een makkelijke intikker, maar op het EK zag ik zondag bij Denemarken - Slovenië (1-1, red.) dezelfde kans. Die speler schoot tegen de keeper. Weghorst laat met een subtiele voetbeweging de bal juist bewust de lucht in gaan, over de keeper heen. Hij weet gewoon: dít type kans, dan déze afronding. Of-ie er dan in gaat, is vers twee. Maar er is altijd een idee”, aldus de voormalig spits. “Die kans van Weghorst tegen IJsland, die had Brobbey níét zo gemaakt.”

Bij Brobbey en Depay is het afwachten wat je krijgt. Laatstgenoemde is tweede op de topscorerslijst aller tijden van Oranje, maar is geen geboren spits. "Hij heeft ook niet de drang om altijd in het strafschopgebied te zijn. Tegen Polen was Memphis veel weg. Terwijl je bij Weghorst één ding zeker weet: die is in de box en loert daar op elk klein kansje", besluit Van Hooijdonk.