Oranjespeler wil moeder trots maken: ‘Ze heeft haar leven opgeofferd voor mij'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jun. 2024, 12:23
20 jun. 2024, 21:18
Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada

Op het EK in Duitsland wil Jeremie Frimpong zijn moeder trots maken. De international van het Nederland elftal vloog op zijn zevende met zijn moeder en zes broers en zussen naar het Engelse Manchester. Volgens de vleugelspeler van de Duitse kampioen Bayer Leverkusen had niemand verwacht dat zijn club de Bundesliga zou winnen. Met Oranje wil hij voor dezelfde verrassing gaan.

Voor Frimpong is zijn moeder heel speciaal. “Mijn moeder nam ooit een lastig besluit door met zeven kinderen op een vliegtuig naar Manchester te vertrekken. Alleen het vliegen al, man. Als ik met één kind, een neefje of nichtje vlieg, denk ik al: dat doen we niet meer. Als kind denk je helemaal niet dat zoiets heel lastig kan zijn voor een ouder. Als ik er nu aan terugdenk, besef ik dat natuurlijk wel. Het is honderd procent lastig”, zegt de international van het Nederlands elftal in een interview met het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Jeremie Frimpong wil verrassen op EK in Duitsland

“Ze heeft haar leven opgeofferd voor mij en mijn broers en zussen. Ze verdient het allerbeste en dat zal ze ook krijgen van mij. Ik voel verantwoordelijkheid voor wat ze allemaal voor ons over had. Ik wil haar trots maken en trots houden”, vervolgt Frimpong. “De mensen verwachten dat Frankrijk het EK wint. Of anders Spanje, Duitsland of Engeland. Maar zoals ik zei: Bayer Leverkusen was ook geen favoriet, toch? Het gaat erom of je het voor elkaar hebt als ploeg of niet. We zijn hier niet om lekker mee te doen, we zijn hier om te winnen. You know. Oranje heeft ook heel veel goede spelers. En we zijn echt een team, ik voel me enorm thuis in deze selectie", vertelt hij in het Engels.

Lees ook: Kieft is er klaar mee bij Oranje: ‘Hij moet snel van dat dramagedrag af’

Zijn hele jeugd woonde Frimpong in Engeland, waardoor het Engels nog steeds zijn voertaal is én hij ook zijn interviews in die taal geeft. De vleugelspeler werd op negenjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Manchester City. De KNVB ontdekte de rechtspoot bij toeval toen Maarten Stekelenburg, voormalig coach van Oranje Onder 19, in 2019 een werkbezoek aan de Engelse topclub bracht om Rodney Kongolo en Javairô Dilrosun aan het werk te zien.

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

In Nederland kende niemand de vleugelspeler met Ghanese roots, maar Frimpong twijfelde nooit over welk land hij wilde vertegenwoordigen. “Mijn eerste paspoort was een Nederlands paspoort. Ik ben geboren in Nederland. En ja, natuurlijk heeft die keuze ook te maken met het feit dat de KNVB als eerste bij mij aanklopte. Dat was heel belangrijk voor mij, zij zagen als eerste kwaliteiten bij mij. Daar ben ik ze dankbaar voor. Ik woonde langer in Engeland dan in Nederland, toch voel ik me Nederlander.”

Lees ook: Prijzen van nieuwe Oranje-shirts rijzen de pan uit: 'Uitbuiting van fans'

Artikel gaat verder onder video

In de oefeninterland tegen Canada (4-0 winst) vormde Frimpong een voorhoede met Memphis Depay en Brian Brobbey, die beiden ook Ghanese roots hebben. “Wij hebben echt een speciale groep. En dat gaan we laten zien hier ook.” Tijdens het WK van 2022 in Qatar zat de vleugelspeler het hele toernooi op de bank, maar door zijn recente goede prestaties krijgt hij van bondscoach Ronald Koeman steeds meer speelminuten.

Tegen Canada maakte Frimpong zijn eerste doelpunt voor Oranje én gaf hij zijn eerste assist. De vleugelspeler gaat met alles en iedereen de strijd aan. “Bang? Als voetballer mag je nooit bang zijn. Voor niemand. Ook niet voor Messi, al veranderde hij het voetbal deze eeuw. Maar je moet wel altijd respectvol zijn. Ik breng energie in een ploeg, ik kan wedstrijden openbreken. En die manier van voetballen kan mensen blij maken, merk ik. Als je rechtsback speelt, moet je uiteraard vooral verdedigen. Maar aanvallen man, heerlijk.”