Pessimisme over Oranje: 'Laat Memphis Depay lekker naar Ghana gaan’

MeeMetOranje MeeMetOranje
04 jun. 2024, 19:34
05 jun. 2024, 09:24
Memphis Depay tijdens een training van het Nederlands elftal
© IMAGO - Memphis Depay tijdens een training van het Nederlands elftal

Rob Jacobs heeft zeer weinig vertrouwen in de kansen van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. In het programma FC Rijnmond gaf de tachtigjarige analist aan dat hij denkt dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman na de drie groepswedstrijden tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk weer terug naar huis kan gaan.

"Worden we Europees kampioen?", vroeg presentator Bart Nolles in het regionale programma aan Jacobs, die in het verleden onder meer Feyenoord en Sparta Rotterdam trainde. "Nee, wij zijn na drie wedstrijden thuis, omdat we te veel goede spelers niet honderd procent fit hebben. Frenkie de Jong zie ik niet fit zijn. Memphis Depay heeft het alleen maar over Ghana. ‘Ga lekker naar Ghana’ zou ik zeggen", antwoordde Jacobs, waarna de rest van de analisten begon te gniffelen.

Artikel gaat verder onder video

Wint Nederland het EK in Duitsland?

Jacobs noemt Ghana omdat de aanvaller van het Nederlands elftal een speciale band heeft met het Afrikaanse land en hij vorige week een nieuw nummer uitbracht waarin hij ingaat op zijn Ghanese roots. Depay heeft het land, waar zijn vader vandaan komt, in het verleden regelmatig bezocht en heeft zich ook van zijn beste kant laten zien door ook een stichting op te richten in Ghana, de MemphisFoundation, waarmee de voetballer opkomt voor dove en blinde kinderen in Ghana.

Lees ook: De Telegraaf verklapt basisplaats na training van Oranje

Depay is volgens Hugo Borst eveneens niet zo met Nederland bezig, zo schreef hij maandag in zijn column in het Algemeen Dagblad. “Depay lijkt zich van ons te willen vervreemden. Hij heeft een clip opgenomen waarin hij, ‘Black Panther’, ‘Mozes’, plagerig koketteert met een leven vol gruwelijke luxe, fotomodellen en verkeert ‘in het gezelschap van sterren’ - ‘no names’. Geestig is het zinnetje: ‘Je schrikt van de prijs van me kapper’. Memphis heeft meer met Ghana dan Nederland rapt hij. In een maatschappij waar Geert Wilders op handen wordt gedragen scoor je daar geen bonuspunten mee.”

Lees ook: Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Jacobs vindt dat het Nederlands elftal te weinig kwaliteiten voorin heeft, al is hij positiever over de rest van de selectie. “Een middenveld, allemaal geweldige spelers, met op dit moment Teun Koopmeiners als grote uitblinker. Fantastisch! Achterin, zet de namen erbij van de clubs waar ze spelen, maar daar hoort Justin Bijlow achter. En voor de rest niemand”, verwees Jacobs naar Bijlow’s concurrenten Bart Verbruggen en Mark Flekken.