Van Hooijdonk en Van der Vaart noemen Oranje-uitblinker die ‘aanvallers beter maakt’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 jul. 2024, 21:44
02 jul. 2024, 21:45
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn zeer te spreken over het spel van Jerdy Schouten. De middenvelder van Oranje speelde in het EK-duel met Roemenië (0-3 winst) een uitstekende wedstrijd en viel vooral op door zijn passing.

"Het gemak waarmee hij speelt, het lijkt allemaal heel eenvoudig", zei Van Hooijdonk na afloop van de wedstrijd bij de NOS. "Er komen geen dubbele scharen aan te pas, hij heeft zoveel onderscheppingen en geeft zelden een bal weg."

Artikel gaat verder onder video

Jerdy Schouten krijgt complimenten na Roemenië - Nederland

Van Hooijdonk: “De eerste helft speelde hij met een honderd procent passnauwkeurigheid, dat veranderde een beetje in de tweede helft. Maar deze ballen tussen de linies. Daar versnel je écht het spel.” De voormalig international was erg onder de indruk van Schoutens rol bij de openingstreffer van Cody Gakpo. De middenvelder kapte zijn man uit en speelde met een strakke pass tussen de linies Xavi Simons aan. Simons bediende Gakpo, die in de korte hoek raak schoot: 0-1.

Lees ook: Koeman vond niet Gakpo of Malen de allerbeste van Oranje

“Deze actie vind ik geweldig”, aldus Van Hooijdonk. Van der Vaart deelt die mening. “Door deze passes maakt hij Simons beter, hij maakt die aanvallers beter. Hij voedt ze, in plaats van dat hele tikkie breed, tikkie breed. Daar word je soms wel eens doodziek van. Want daar gebeurt het uiteindelijk. En dan naar de zijkant, want daar heb je ruimte”, besluit Van der Vaart.