Van der Gijp zou vier wijzigingen doorvoeren bij Oranje in achtste finale

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 jun. 2024, 15:40
01 jul. 2024, 12:59
René van der Gijp, Oranje, Nederland - Roemenië
© Talpa - René van der Gijp voert vier wijzigingen door in opstelling Nederland tegen Roemenië

René van der Gijp zou de opstelling van het Nederlands elftal voor de achtste finale tegen Roemenië op een aantal posities wijzigen. Ten opzichte van het laatste EK-duel met Oostenrijk (2-3 nederlaag) verliezen vier internationals hun basisplaats.

In de laatste groepswedstrijd tegen de Oostenrijkers kwamen Lutsharel Geertruida, Joey Veerman, Donyell Malen en Joey Veerman in de ploeg bij Oranje. Zij speelden echter een moeilijke eerste helft. De vleugelverdediger zag er enkele malen ongelukkig uit, de middenvelder werd na een halfuur naar de kant gehaald en de aanvaller schoot de bal na zes minuten in eigen doel. Toch zou Van der Gijp Malen tegen Oostenrijk gewoon opstellen. Voor Geertruida en Veerman heeft hij géén basisplaats ingeruimd, zo zei hij zaterdagavond bij Vandaag Inside Oranje.

Speelt Joey Veerman tegen Roemenië?

Van der Gijp laat Dumfries na zijn reserverol tegen Oostenrijk terugkeren op de rechtsbackpositie, dat gaat ten koste van Geertruida. Aanvoerder Virgil van Dijk blijft centraal achterin gewoon staan, maar krijgt gezelschap van Nathan Aké, die van de linksbackpositie wordt gehaald. Daar komt Micky van de Ven te spelen, die volgens Johan Derksen ‘lekker snel’ is. Stefan de Vrij verdwijnt uit de basisopstelling.

Lees ook: Depay krijgt 'rare vraag' bij Oranje: 'Nee, hoezo? Ik begrijp je niet'

Op het middenveld wijzigt Van der Gijp volop. Tijjani Reijnders en Veerman verliezen hun basisplaats. Jerdy Schouten mag blijven staan en krijgt gezelschap van Blind. “Blind en Schouten als buffers, en dan moeten Cody Gakpo, Simons, Malen en Memphis Depay het gewoon doen”, aldus Van der Gijp. De ogen van Wilfred Genee vielen direct op de basisplaats voor Blind. “Als ik kijk naar het middenveld van de Roemenen, dan kun je Blind makkelijk laten spelen. Dat is geen enkel probleem”, reageerde Van der Gijp daarop.

Lees ook: Dumfries kan lach niet inhouden na 'slechte' informatie van journalist

Van der Gijp verwacht niet dat Oranje veel problemen krijgt in de achtste finale. “Dit zijn echt middelmatige spelers van die Roemenen. Dat gaat nergens om. De beste speler is die voorstopper (Radu Drăgușin, red.), maar die gaat de middenlijn niet over.” Mocht Nederland tóch worden uitgeschakeld, dan moet Ronald Koeman opstappen volgens Van der Gijp. “Dan moet je lekker gaan golven, dan moet je iets anders gaan doen.”