Roemeense media positief over duel met Oranje: 'Afhankelijk van look-a-like-basketballer'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 15:55
28 jun. 2024, 14:22
Xavi Simons, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Xavi Simons, middenvelder van het Nederlands elftal

De Roemeense media zien kansen tegen het Nederlands elftal. Na het bereiken van de knock-outfase maakte de vreugde snel plaats voor realisme. Desondanks denken de media dat de Roemenen niet kansloos zijn tegen Oranje.

Doordat Georgië woensdagavond met 2-0 van Portugal won, werden Oranje en Roemenië aan elkaar gekoppeld. Het Nederlands elftal ontloopt daardoor Engeland en komt op papier in het eenvoudige gedeelte van het knock-outschema terecht, iets dat in Nederland voor de nodige positiviteit zorgde.

Artikel gaat verder onder video

Wint Nederland van Roemenië?

Het Roemeense Pro Sport zag het enthousiasme in Nederland. "De Nederlandse pers heeft met vreugde gereageerd dat hun ploeg in de achtste finale tegen Roemenië speelt. Zij denken al aan een kwartfinale tegen Oostenrijk of Turkije en onderschatten de Tricolores", schrijft de sportkrant.

Lees ook: Driessen oppert verrassende wijziging bij Oranje: basisplek voor speler zónder minuten

Pro Sport komt vervolgens tot de conclusie dat Roemenië absoluut niet kansloos is. “De ploeg van Ronald Koeman wil graag aanvallend voetbal spelen, maar had het moeilijk in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. De spelers lijken geen team te vormen, waardoor de hoop vooral is gevestigd op individuen. Het spel is vooral gebaseerd op spontane ingevingen van basketballer-look-a-like Memphis Depay en de altijd gretige Xavi Simons. Dat is iets waar Roemenië geen last van heeft."

Lees ook: Sneijder mist één speler bij Oranje: 'De echte mannen zijn nog niet opgestaan'

Gazeta Sportiluror hoopt dat Roemenië, net als Oostenrijk, tot de laatste minuut blijft strijden. “Positief is dat Oranje graag balbezit heeft. Dan kunnen wij counteren en onze wapens optimaal benutten”, schrijft men. Ook Gheorghe Hagi was na de bekendmaking van het wedstrijdschema optimistisch. “Ik heb niet gezegd dat we nu de halve finale halen, zo is het alleen maar geïnterpreteerd. Het belangrijkste is dat we geloven dat we iedereen kunnen verslaan”, aldus de voormalig aanvoerder van het Roemenië dat in 1994 de kwartfinale van het WK.

Desondanks beseft Pro Sport dat het sowieso een lastige opgave wordt. “Als je eerste in de groep eindigt, krijg je niet altijd een walk-over tegen een mindere tegenstander. Dát is de conclusie na een historische avond voor Roemenië, de echte uitdaging begint nu pas.”

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen