Ronald de Boer slachtoffert twee Oranje-spelers tegen Frankrijk

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 jun. 2024, 15:07
20 jun. 2024, 21:17
Ronald de Boer, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer, analist en voormalig international

Ronald de Boer zou in het EK-duel met Frankrijk teruggaan naar een systeem met vijf verdedigers. De analist denkt dat het Nederlands elftal zo het beste gewapend is tegen de snelle internationals van de Fransen. Bovendien hoopt De Boer dat bondscoach Ronald Koeman Xavi Simons passeert.

“Als je kijkt naar de kwaliteiten en de snelheid van spelers zoals Ousmane Dembélé, Marcus Thuram en Randal Kolo Muani, dan is het lekker om een extra mannetje in je rug te hebben om rugdekking te verzorgen”, zegt De Boer in gesprek met VoetbalPrimeur. Bovendien kun je volgens de analist dan spelen met buitenspelers en wingbacks die diepte hebben. Iets dat tegen de Fransen nodig is.

Artikel gaat verder onder video

Ronald de Boer kiest voor extra verdediger tegen Frankrijk

Achterin zou De Boer wederom voor Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké gaan. Koeman koos in de eerste wedstrijd tegen Polen (1-2 winst) ook voor dat viertal. In de ideale basisopstelling van de analist moet er nog één verdediger bij: Micky van de Ven. "Ik heb Ian Maatsen ook wel overwogen, maar Van de Ven heeft snelheid én kracht en daarom kies ik voor hem. Ik vind Van de Ven verdedigend ook sterker dan Maatsen. Je moet niet vergeten dat als je tegen Frankrijk niet verliest, je alles in eigen hand hebt. Bovendien kan Van de Ven ook prima opstomen aan de linkerkant. Hij is net als Dumfries bloedsnel."

Lees ook: Oranjespeler wil moeder trots maken: ‘Ze heeft haar leven opgeofferd voor mij'

Het inbrengen van Van de Ven gaat ten koste van Joey Veerman. "Ik vind het wel jammer, maar ik zou Veerman slachtofferen. Als hij de sterren van de hemel had gespeeld tegen Polen, dan laat je hem misschien staan in een 4-3-3-formatie. Maar dat was niet het geval”, aldus De Boer. Op het middenveld kiest hij wel voor Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders. "Schouten is een echte controleur, die zou ik zeker laten spelen. Met Reijnders heb je iemand die aansluit in de aanval, dat is echt een pluspunt als je met vijf achterop speelt”, verklaart hij zijn keus.

Op links zou hij Cody Gakpo laten staan, maar op rechts is Simons, die na zijn optreden tegen Polen veel kritiek kreeg, zijn plek kwijt. Volgens De Boer niet vanwege het gebrek aan kwaliteit, maar omdat hij op rechts niet tot zijn recht komt. De analist ziet liever Donyell Malen of Jeremie Frimpong. "Malen viel goed in tegen Polen, terwijl Frimpong het liet zien in de voorbereiding. Het is mij om het even wie van de twee speelt, maar dan heb je in ieder geval absolute snelheid op de flanken. Dat is een vereiste, wil je wat doen tegen Frankrijk. Je wilt namelijk niet alleen maar mensen in de bal hebben."

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

Lees ook: Prijzen van nieuwe Oranje-shirts rijzen de pan uit: 'Uitbuiting van fans'

Tegen Polen werd Wout Weghorst de matchwinnaar, maar De Boer ziet het liefste gewoon Depay in de spits. “Die heeft diepgang in het centrum, maar kan ook een bal goed bij zich houden als dat moet. Dan zou ik, zeker tegen Frankrijk, nog eerder starten met Joshua Zirkzee of met Brian Brobbey. Die kunnen de diepte bespelen en zijn sterker in de 'normale spelvorm'. Dat kan Weghorst juist minder goed, maar dat is niet erg. Hij is ongelooflijk waardevol op de momenten waarop je wat moet forceren. Als je veel in de zestien van de tegenstander bent, is Wout goud."

Artikel gaat verder onder video

Frankrijk mist Kylian Mbappé mogelijk vanwege een neusbreuk. Donderdagmiddag werd bekend dat de sterspeler wel wil spelen, maar voor De Boer verandert zijn mogelijke afwezigheid niet veel. "Tuurlijk, als hij op het veld staat, dan heeft Oranje respect voor zijn geweldige kwaliteiten. Zijn snelheid en zijn loopacties, dat zijn indrukwekkende wapens. Als Frankrijk daar niet over kan beschikken, dan is dat een voordeel voor Nederland. Maar de Fransen hebben veel meer toppers die het de Nederlandse verdediging moeilijk kunnen maken. Ik voorspel een gelijkspel. Een 0-0 of een 1-1."

De ideale opstelling van Ronald de Boer:

Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké, Van de Ven; Schouten, Reijnders; Malen, Memphis, Gakpo