Derksen: ‘Turkije is een ren-je-rot-show en géén team'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 jul. 2024, 10:48
05 jul. 2024, 11:18
Johan Derksen,  Oranje, Nederland - Turkije
© Talpa - Johan Derksen ziet Oranje als topfavoriet tegen Turkije

Johan Derksen is niet bepaald onder de indruk van het spel van Turkije. De ploeg van bondscoach Vincenzo Montella speelt zaterdag om 21.00 uur in de kwartfinale van het EK tegen het Nederlands elftal. Derksen verwacht geen moeilijke wedstrijd voor Oranje.

Wilfred Genee vroeg zijn tafelgasten bij Vandaag Inside Oranje donderdagavond of Nederland de halve finale gaat halen ten koste van Turkije. "Ja, tuurlijk wel", antwoordde René van der Gijp meteen resoluut. Derksen vulde zijn collega direct aan: “Dat is geen enkel probleem. Die zijn minder dan de Roemenen, denk ik.”

Artikel gaat verder onder video

Wint het Nederlands elftal van Turkije?

“Het is een ren-je-rot-show. Ze doen hun uiterste best, maar letten niet op elkaar. Het is geen moment één team. Er wordt achterin niet gedekt, zag je hoe die bal erin ging...”, refereerde hij aan de aansluitingstreffer van Oostenrijk in de achtste finales tegen Turkije (1-2).

Lees ook: Van Hooijdonk verbaast iedereen met voorspelling over Oranje

De uitspraak van Derksen zorgde voor wat gelach bij presentator Genee. “Het zijn prutsers, als ik het zo hoor!” Derksen was het daar wel mee eens en ziet Oranje dan ook als de torenhoge favoriet voor het duel. "In de eerste wedstrijd (3-1 zege op Georgië, red.) speelde Turkije best leuk voetbal, daarna hebben ze eigenlijk niets meer gepresteerd."

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Volgens de Turkse international Ferdi Kadioglu moet Nederland echter ‘zeker bang zijn’ voor Turkije. "Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel energie wij in een wedstrijd stoppen. We creëren ook gevaarlijke kansen. En verdedigend stond het ook aardig vandaag", zei de geboren Arnhemmer dinsdag na achtste finale tegen de NOS. De voormalig speler van NEC heeft veel vertrouwen in het duel én de Turkse fans. "We hebben met de supporters ook een twaalfde man. Er wonen natuurlijk veel Turken in Duitsland, zij steunen ons heel erg. We willen nu ook het maximale halen. De weg naar de finale zou heel mooi zijn."

Lees ook: Blind verrast Vahle: ‘Geen enkele andere Oranjespeler durft dit te zeggen’

Artikel gaat verder onder video

In de groepsfase eindigde Turkije op doelsaldo als tweede achter Portugal (met zes punten). De ploeg won de achtste finale door twee doelpunten van verdediger Merih Demiral, die vanwege zijn manier van juichen waarschijnlijk geschorst is voor het duel met Oranje. De Turkse voetbalbond is in beroep gegaan tegen de beslissing van de UEFA.

Lees meer over:

Oranje Vandaag Inside Oranje