Blind verrast Vahle: ‘Geen enkele andere Oranjespeler durft dit te zeggen’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 17:14
04 jul. 2024, 17:27
Noa Vahle en Daley Blind op een persconferentie van het Nederlands elftal
© Talpa/Mee Met Oranje - Noa Vahle en Daley Blind op een persconferentie van het Nederlands elftal

Nederland hoopt zaterdag ten koste van Turkije de halve finales van het EK in Duitsland te bereiken. Daley Blind en Jerdy Schouten weten dat het in Berlijn een krachtmeting zal worden waarin de spelers van Vincenzo Montella met veel passie zullen spelen en bovendien onder toeziend oog van duizenden zéér fanatieke supporters. "De kunst is om de juiste hoeveelheid passie en emotie erin te stoppen op het veld, maar ook momenten kiezen om rust te bewaren, zodat we de Turken stiller kunnen krijgen", zo denkt Blind.

"Je moet ook genieten van de sfeer in het stadion, want dat is waar je het voor doet. Je moet je niet laten meeslepen, maar er positieve energie van krijgen. Waarschijnlijk gaan ze veel geluid maken en daar moeten we ons op voorbereiden", vertelde de 108-voudig international donderdagmiddag tijdens een persconferentie.

Artikel gaat verder onder video

Daley Blind verrast Noa Vahle op persconferentie Oranje

Blind weet dat Berlijn de grootste ‘Turkse stad’ buiten Turkije is. "Het wordt een uitduel, denk ik. Maar dit is gewoon een kwartfinale op een eindtoernooi." Schouten speelde in zijn loopbaan nog nooit tegen een Turkse club. "Nee, ik doe geen oordopjes in. Je moet genieten, maar ook kalm blijven aan de bal en van daaruit de juiste keuzes proberen te maken."

Lees ook: Daley Blind pakt Van der Vaart terug dankzij appje van vriend

"We zijn niet in de positie om verder te kijken", verwees Blind naar de voor Nederland op papier makkelijkere weg naar de finale dan aan de andere kant van het schema. "Na de poulefase hebben we het getroffen qua tegenstanders die we konden krijgen. Dat hoef je ook niet te ontkennen. En dan win je tegen Roemenië met een goede wedstrijd. En dan ga je met een goed gevoel verder. Tegen Turkije zal totaal anders zijn. En ik denk ook niet dat het verstandig is om verder te kijken."

Lees ook: Zo liet Roemenië de kleedkamer achter na de nederlaag tegen Oranje

"Je bent wel één van de weinigen die zegt dat we het hebben getroffen. Want dat wil eigenlijk ook niemand zeggen", vatte Noa Vahle de uitspraak van Blind samen. Blind: "Nou ja, als je kijkt naar de loting... Je wordt derde in de poule en als je dan kijkt waar andere tegenstanders op stuiten in andere posities." Spanje won driemaal in de groepsfase en stuit nu, na een 4-1 zege op Georgië, op Duitsland in de kwartfinales. In een eventuele halve finale is Portugal of vice-wereldkampioen Frankrijk de tegenstander van de Spanjaarden.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

"Dat hoef je niet te ontkennen, en daar hoef je ook niet over te liegen", herhaalde Blind. "Maar het zijn wel potjes die je moet winnen, als je ook kijkt naar andere wedstrijden in het toernooi. Waar de op papier kleinere landen het de grote landen heel moeilijk maken. Je moet het toch elke wedstrijd weer zelf doen. En wat ik zeg: dat zal tegen Turkije weer zo zijn. Het is een wedstrijd op zich in de knockout-fase. Er kan van alles gebeuren. Dus het is aan ons.”