Van de Ven dankt succes aan één persoon: ‘Als hij er niet was geweest…’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 10:23
05 jun. 2024, 11:46
Micky van de Ven op de training van het Nederlands elftal
© IMAGO/MeeMetOranje - Micky van de Ven op de training van het Nederlands elftal

Het had niet veel gescheeld of Micky van de Ven was helemaal geen profvoetballer geweest. De verdediger van het Nederlands elftal speelde in de jeugd van FC Volendam, maar de club uit Noord-Holland zag het niet in hem zitten. Dat hij toch doorbrak, heeft de verdediger naar eigen zeggen te danken aan Wim Jonk. Nu speelt hij na een transfer van veertig miljoen euro voor Tottenham Hotspur en maakt hij deel uit van de EK-selectie van Ronald Koeman.

“Er zijn momenten geweest waarop ik dacht dat het een lastig verhaal zou worden”, vertelt Van de Ven in gesprek met De Telegraaf. “Ik was totaal niet in beeld bij het eerste. En daarvoor was het óók al een paar keer de vraag geweest of ik nog een jaar door mocht of niet. Toen Jonk in 2019 hoofdtrainer werd in Volendam, was dat voor Van de Ven een redding. “Een trainer kan je maken en breken en Wim is degene die ervoor heeft gezorgd dat ik op dit podium mag staan”, gaat hij verder.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Canada uitgezonden?

“Als hij er niet was geweest, dan weet ik niet waar ik nu had gestaan. Hij zag bij mij het voetballen van achteruit met lef, het durven indribbelen en mijn snelheid. Ik was 18 jaar oud en natuurlijk nog best wel wild. Dus er moest aardig aan me worden geschaafd en gesleuteld. Dat is hem gelukt. Ik denk er vaak aan dat het soms een dubbeltje op zijn kant is en dat een trainer het maar net in je moet zien zitten.”

Lees ook: Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

Van de Ven heeft twee geweldige seizoenen achter de rug, één bij VfL Wolfsburg en één bij Tottenham, maar speelde hij slechts 28 minuten voor Oranje. “Dat is nog niet veel, hè? Hopelijk wordt het snel meer nu ik fit ben en er voor het EK bij zit.” De verdediger werd pas twee keer eerder opgeroepen. “Omdat ik daarvoor steeds op het laatste moment geblesseerd afviel. Dat hielp natuurlijk ook niet mee.”

Lees ook: Waterreus hekelt praktijken van duo bij Oranje: ‘Een heel circus’

“De laatste keer dat ik werd geselecteerd, mocht ik tegen Frankrijk en Griekenland invallen.” Hij hoopte eigenlijk al in zijn Wolfsburg-tijd op een oproep van bondscoach Ronald Koeman. “Het ging in die tijd best goed, dus dan hoop je dat je er misschien een keer bij mag zitten. Maar zoals ik al zei, hebben we echt goede verdedigers. Dat mijn kans niet kwam, was zonde, maar dan moet je gewoon blijven doorgaan en dat deed ik.”

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Micky Van De Ven