Van Hanegem ergert zich aan kritiek op Wieffer in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 mrt. 2024, 20:24
24 mrt. 2024, 20:26
© IMAGO

Willem van Hanegem stoort zich aan de massale kritiek op Mats Wieffer na afloop van de oefeninterland tussen Nederland en Schotland (4-0). De oud-speler van Oranje schrijft in zijn column voor het Algemeen Dagblad dat hij het veel te simpel vindt dat spelers om één of twee zwakke momenten in een wedstrijd volledig door de mangel gehaald worden en worden afgeschreven voor het EK.

Wieffer was vrijdagavond het mikpunt van veel voetbalsupporters, daar de middenvelder van Feyenoord een matige indruk maakte. Die mening deelt Van Hanegem, maar de massale kritiek op de middenvelder vindt hij misplaatst en overdreven: "Als ik zelf nog zou spelen, zou mijn broek er vanaf zakken van al die politieke spelletjes", begint de oud-speler van Feyenoord.

Lees ook: Walging om actie van Memphis Depay in catacomben

"De Schotten bleken het prima voor elkaar te hebben. Ze zetten Oranje onder druk en dan moet je in de opbouw een oplossing voorgeschoteld krijgen. Dat gebeurde niet. Dat lag een beetje aan Wieffer, maar zeer zeker ook aan zijn ploeggenoten. Hij blinkt uit bij Feyenoord, Xavi Simons speelde laatst zelfs tegen Real Madrid voortreffelijk en Jeremie Frimpong is één van de allerbeste spelers in de Bundesliga. In Oranje lieten ze het niet zien en dan is de conclusie in dit land: vervangen en snel.”

“Wieffer leverde een bal in tegen de Schotten en het land was te klein, die kon het toernooi komende zomer wel vergeten. Alsof Ronald Koeman met een rode pen op de bank zit en driftig namen wegstreept", zegt Van Hanegem, die het 'gekkigheid' vindt om spelers, na een paar zwakke momenten in een wedstrijd, op een dergelijke manier zoals bij Wieffer aan te pakken om spelers af te laten vallen."

Lees ook: Ergernis om ‘onbeschofte’ vraag van Driessen over Oranje-speler

"Toen Wieffer bij Feyenoord doorbrak, las die jongen dat het maar tegen PEC was. Toen hij vervolgens ook tegen PSV en Ajax goed speelde, moest hij het maar eens in Europa laten zien. Toen hij dat ook gewoon deed tegen Sjachtar was dat een elftal van niks. Toen hij het tegen AS Roma liet zien, was het volgens de zogenaamde kenners nog maar de vraag of hij in het Oranje ook kon",

Van Hanegem zag Wieffer vorig jaar presteren tegen Gibraltar, maar ook dat werd niet meegeteld: "Daar liet hij het ook zien, maar toen was Gibraltar geen maatstaf. Tegen Kroatië en Italië ging het ook goed, maar toen was Jerdy Schouten toch echt veel beter", besluit Van Hanegem op cynische wijze.