Van Hooijdonk beschuldigt Koeman van vriendjespolitiek bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 jul. 2024, 18:04
02 jul. 2024, 18:11
Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS
© NOS - Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bij de NOS

Pierre van Hooijdonk heeft weinig begrip voor de keuze van Ronald Koeman om Steven Bergwijn een basisplek te geven voor het duel tussen Roemenië en Nederland. De uitleg van Koeman bij de NOS kan de voormalig international van het Nederlands elftal dan ook niet overtuigen.

Koeman legde uit dat Bergwijn vanaf rechts wat meer aan de binnenkant moet gaan spelen. “Ik denk dat Malen dat ook goed kan”, aldus Van Hooijdonk. “We hebben hem als centrumspits gezien. Als je daar kan spelen, en aan de buitenkant, dan is het in mijn optiek helemaal niet zo’n grote omschakeling om daar tussenin te gaan lopen. Ik blijf het een heel verrassende keuze vinden.” De voormalig international zou zelf gewoon met Malen spelen. “Ook omdat ik vond dat Malen het prima deed met zijn aanvallende acties. Onverstandig? Nou, ik vind het gewoon echt opvallend. Malen was niet een dissonant in het elftal. Sterker nog: ik vond hem een van de beteren.”

Artikel gaat verder onder video

Pierre van Hooijdonk haalt uit naar Ronald Koeman

Koeman refereerde ook aan de prestaties van Bergwijn in zijn eerste periode als bondscoach. Dat vindt Van Hooijdonk een ‘slechte reden’. “We zijn hier op een EK, niet op een soort afscheidstoernooitje waar je nog wat oude vriendjes mee naartoe neemt, omdat ze in het verleden belangrijk voor je zijn geweest. Ik heb het gevoel dat dit gebaseerd is op hoop.”

Lees ook: Peter Bosz reageert op pijnlijke wissel van Oranjespeler Joey Veerman

Collega-analist Rafael van der Vaart is iets begripvoller richting Koeman. “Bergwijn is mee en het is ook niet zo dat de anderen de pannen van het dak spelen. Je ziet dat het gebaseerd is op een gevoel en op de trainingen. Hij is fit aan het worden, zegt Koeman. Dan is dit misschien wel het moment.”

Lees ook: Hele persconferentie Oranje in een deuk door blunderende, buitenlandse journalist

Desondanks vond ook Van der Vaart het opstellen van Bergwijn opvallend. "Ik had helemaal niet aan hem gedacht eigenlijk. Normaal gesproken valt iemand die het goed doet op, en hij krijgt dan de volgende wedstrijd een kans vanuit de basis. Dit is uit het niets. We weten allemaal wat hij kan, maar hij heeft het dit seizoen heel moeilijk gehad."

Koeman voerde dinsdagavond in totaal drie wijzigingen door in zijn opstelling ten opzichte van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 verlies). Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Donyell Malen maken plaats voor Denzel Dumfries, Xavi Simons en Steven Bergwijn.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen