Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman kiest voor deze elf namen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jun. 2024, 07:28
25 jun. 2024, 07:44
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Nederland lijkt dinsdag tegen Oostenrijk op het EK in Duitsland met dezelfde opstelling te zullen aantreden als tegen Frankrijk. Ronald Koeman hintte op de persconferentie van maandag al dat Memphis Depay gewoon aan het startsignaal zal verschijnen en daarnaast wil de bondscoach als winnaar van Groep D de knock-outfase in. Dat betekent zo goed als zeker dat hij niet zal terugvallen op de elf namen uit de eerste groepswedstrijd tegen Polen. De wedstrijd in Berlijn begint dinsdag om 18:00 uur en is te zien op NPO 1.

"Depay staat in de basis. Ik twijfel totaal niet aan hem”, benadrukte Koeman, die ook weet dat een groot deel van voetbalminnend Nederland niet tevreden is over wat Depay tot dusver heeft laten zien op het EK. “Hij kan gewoon negentig minuten spelen en is daar fysiek klaar voor. Dat hij twee keer gewisseld is, zegt daar niets over. We hadden tegen Polen en Frankrijk op het einde net wat anders nodig. Ik denk dat hij zeer zeker een speler is die zelfkritisch is.”

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van Nederland tegen Oostenrijk

“Hij was ook niet tevreden over zijn wedstrijd. Hij vindt dat het beter moet en kan. Hij heeft wel een verleden natuurlijk van blessures, dus ik had ook niet verwacht dat hij in topvorm zou zijn voor het toernooi. Maar dat het beter moet, is duidelijk. Hij is ook wel een speler die uit het niets... Het is niet voor niets dat hij topscorer wordt van Nederland. Dat heb je ook altijd in je achterhoofd. Dat zijn soms moeilijke keuzes, of je laat hem staan, of je haalt hem eruit”, aldus Koeman daags voor de confrontatie in het Olympiastadion in Berlijn.

Lees ook: Koeman heeft Oranjespelers gewaarschuwd: ‘Dan slacht Oostenrijk je af’

Koeman kiest uiteraard voor Bart Verbruggen onder de lat. Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké zijn de aangewezen verdedigers. Op het middenveld zullen Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders het blok vormen, met daarvoor Xavi Simons in een rol als nummer 10. Dat zou betekenen dat Joey Veerman net als tegen Frankrijk weer op de bank begint, nadat hij tegen Polen juist een van de elf basisspelers was.

Lees ook: Van Hooijdonk schudt hoofd: ‘Na het EK is hij onze nummer één’

Depay wordt in de aanval vergezeld door Jeremie Frimpong op rechts en Cody Gakpo aan de linkerkant, zo schrijft ook het Algemeen Dagblad dinsdag. De verwachting is dat Nederland, dat al zeker is van de achtste finales na de nederlaag van Albanië tegen Spanje (0-1), veel meer ruimte zal hebben, omdat Oostenrijk hoog druk zet en counterpressing speelt, waardoor de kwaliteiten van Frimpong met ruimtes voor zich beter tot uiting zullen komen.

Nederland kan in Groep D nog altijd eerste, tweede of derde worden. Een nederlaag kan betekenen dat Spanje de eerstvolgende tegenstander is. “Ik heb wel een beetje in m'n hoofd zitten wat het eventueel kan worden”, zei Koeman over het mogelijke schema na Oostenrijk. “Het kan ook zo zijn dat een Engeland of België geen eerste worden in de poule. Dus het is afwachten. We willen winnen en eerste in de poule worden. Derde is het minst gunstig.”

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons, Reijnders; Frimpong, Depay en Gakpo.

Nederland - Oostenrijk eindigt in een ...

73.0%

19.0%

8.0%

1011 stemmen