Van Hooijdonk schudt hoofd: ‘Na het EK is hij onze nummer één’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 08:16
24 jun. 2024, 19:18
Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS
© NOS - Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS

De technische staf van het Nederlands elftal is tijdens de trainingen op het EK in Duitsland onder de indruk geraakt van Joshua Zirkzee. Het is echter de vraag of dat zich tijdens het toernooi gaat vertalen in zijn eerste speelminuten in Oranje, daar bondscoach Ronald Koeman vertrouwen lijkt te houden in Memphis Depay, ook nog Brian Brobbey achter de hand heeft en met Wout Weghorst een pinchhitter tot zijn beschikking heeft.

Analist Pierre van Hooijdonk brak zondagavond bij de NOS een lans voor Zirkzee. “Zirkzee zou onze eerste spits moeten zijn. Voor mij bestaat er geen twijfel over. Hij gaat na dit toernooi waarschijnlijk naar AC Milan voor veel geld. Deze jongen zal na het EK waarschijnlijk onze eerste spits worden, dus waarom niet nu al?”, zo vroeg de oud-aanvaller en voormalig Oranje-international zich hardop af.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Lees ook: UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Lees ook: Van 't Schip zou een van zijn beste spelers bij Ajax nu niet opstellen bij Oranje

Depay wist in de eerste twee groepsduels op het EK geen indruk te maken, waardoor een groot deel van voetbalminnend Nederland vindt dat hij pas op de plaats moet maken. Wim Kieft behoudt juist het vertrouwen in Depay en vindt het ‘nergens op slaan’ dat er nu een discussie is opgestart dat Weghorst dinsdag dan maar tegen Oostenrijk in de spits moet beginnen. “Die heeft niet de kwaliteiten om het Nederlands elftal aanvallend te dragen”, zo benadrukt hij in zijn column in De Telegraaf.

Ook in Brobbey ziet Kieft geen geschikt alternatief. “Van hem moet je überhaupt afwachten of hij het niveau aan kan en niet geblesseerd raakt. Tot dusver heeft hij zich nooit op het niveau van een EK of bij Ajax in de Champions League bewezen. Los daarvan is hij blessuregevoelig en de enige Oranje-international die er tot dusver in Duitsland een paar dagen uit is geweest wegens een hamstringkwetsuur.”

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen

Kieft zet op zijn beurt juist vraagtekens bij Zirkzee. “Hij schijnt het goed te doen op trainingen, maar dat zegt niet alles en soms zelfs weinig tot niets. Aan het eind van het seizoen was hij geblesseerd en na twee weken vakantie plukte Koeman hem weg bij Mickey Mouse in Amerika. Zal die dan het verschil maken?” In de optiek van Kieft zijn er momenteel simpelweg geen alternatieven die Depay in de punt van de aanval kunnen vervangen en blijft hij met zijn ‘pure individuele klasse’ te belangrijk voor Oranje.