Bart Vriends spot cruciaal 'wapen' bij Oranje: ‘Weinig spelers zijn zó goed daarin’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 jul. 2024, 14:11
03 jul. 2024, 14:29
Bart Vriends, Nederland - Roemenië, Oranje, Denzel Dumfries
© NOS - Bart Vriends is lyrisch over zijn oud-ploeggenoot Denzel Dumfries

Bart Vriends heeft dinsdagavond genoten van zijn oud-ploeggenoot Denzel Dumfries. De rechtsback van het Nederlands elftal speelde een ijzersterk duel in de achtste finale tegen Roemenië op het EK in Duitsland. Na afloop was kon de international dan ook op complimenten van Vriends rekenen.

Door de basisplek van Steven Bergwijn ontstond er meer ruimte aan de rechterkant bij Oranje. Mede daardoor kon Dumfries vaker mee opstomen. “Eigenlijk alle aanvallers van Oranje spelen het liefst aan de linkerkant. Omdat Bergwijn vandaag (gisteren, red.) meer naar binnen speelde, kwam Dumfries, onze andere ‘aanvaller’, echt in zijn kracht”, zei Vriends na afloop van de achtste finale bij NOS Studio Fußball.

Artikel gaat verder onder video

Denzel Dumfries krijgt complimenten na EK-duel met Roemenië

Vriends was uitermate lovend over Dumfries. "Hij is echt zó goed in het overlappen van die rechterkant en in de zestien komen. Het komt mooi tot uiting, al komt er niet áltijd een kans uit. Maar weinig spelers zijn zó goed daarin. Denzel is aan die rechterkant over het algemeen een van de beste backs van Europa. Dit is gelukkig een wapen wat we hebben." Zeven jaar geleden speelden de twee samen bij Sparta Rotterdam. Had Vriends toen al verwacht dat Dumfries het zó ver zou schoppen?, vroeg presentator Sjoerd van Ramshorst vervolgens.

Lees ook: UEFA start onderzoek naar Demiral: schorsing tegen Oranje dreigt

Volgens Vriends dacht Dumfries dat zelf wel. "Daar was hij ook zeker van overtuigd en daar werd nog weleens om gegrinnikt. Toen hij nog bij Barendrecht speelde, had hij al een stappenplan gemaakt hoe hij in het Nederlands elftal kwam. Maar hij heeft iedereen de hielen laten zien. Dit zit hem in een ijzersterke geest, maar hij kegelt ook iemand omver in de eerste helft en dat hebben wij ook meegemaakt. Alles doet pijn als hij tegen je aanloopt, echt alles doet pijn", aldus de verdediger die naar Adelaide United vertrekt.

Lees ook: Media vergelijken Gakpo met Oranje-icoon, maar plaatsen ook kanttekening bij zege

Dumfries heeft volgens Vriends veel meer fysieke mogelijkheden dan anderen. "En de dingen waar voorheen zijn zwaktes lagen; het fijne aan de bal, zijn voorzetten, de harde voeten, daar heeft hij overduidelijk hard aan gewerkt. En dan is het ineens, los van dat het een geweldige gast is binnen een team, een moderne en complete back. Daar hebben wij vandaag de vruchten van geplukt”, aldus de voormalig jeugdinternational van Oranje.

Dumfries kreeg echter ook kritiek na zijn optreden tegen de Roemenen. Volgens Johan Derksen en fans op Reddit had de rechtsback eigenlijk een rode kaart moeten krijgen na twee overtredingen.

Lees meer over:

Oranje Denzel Dumfries