Besluit om Nations League-duel tussen Spanje en Nederland wekt verbazing

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
16 feb. 2024, 15:56
16 feb. 2024, 17:27
© IMAGO

Nederland staat volgende week vrijdag tegenover Spanje in de halve finale van de Nations League. Oorspronkelijk werd dit duel afgewerkt in Cádiz, maar nu is deze wedstrijd verplaatst en wordt er in Sevilla gespeeld. Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal bij de KNVB, is niet te spreken over de gang van zaken en ook bondscoach Andries Jonker is kritisch op het besluit om het duel te verplaatsen.

De Oranje Leeuwinnen strijden in de finaleronde om een olympisch ticket en moeten daarvoor eerst afrekenen met wereldkampioen Spanje. Van der Zee is echter ontstemd over de verplaatsing van Cádiz naar Sevilla. “Ongekend slecht, amateuristisch en slecht voor de reputatie van het vrouwenvoetbal”, stelt de directeur, die geen blad voor de mond neemt. “Als je het over reputatieschade voor het vrouwenvoetbal hebt, dan is dit een mooi voorbeeld.”

Spanje - Nederland verplaatst van Cádiz naar Sevilla

Jonker vindt het ook een vreemde gang van zaken. “Ongelooflijk. Dit is dan de wereldkampioen, maar het enige wat je kunt doen, is met je hoofd schudden en weer door”, concludeert de bondscoach, die niet te spreken is over de wijziging. “In het stadion van Cádiz kunnen 20.000 fans, in dit stadion 60.000 fans. De Spaanse bond verwacht gemiddeld 10.000 fans. Zo’n lege bak is niet de ambiance die je wilt hebben voor zo’n wedstrijd.”

De reden van de wijziging heeft te maken met het speelschema van Cádiz, dat twee dagen na het Nations League-duel een thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo speelt. Het stadion van de Spaanse club was alleen beschikbaar als de wedstrijd tegen Celta de Vigo verplaatst zou worden naar maandag. “Onze club heeft geen contract getekend met de RFEF (Spaanse voetbalbond, red.) en heeft de wedstrijd niet aangekondigd omdat aan die voorwaarde moest worden voldaan, wat helaas niet is gebeurd”, liet Cadiz weten via zijn officiële kanalen.

Lees ook: Kiest Ajax-toptalent Lily Yohannes (16) voor Oranje?

De KNVB ontving uitgebreide excuses van de Spaanse voetbalbond en de Nederlandse fans die af wilden reizen naar Cadiz en een kaartje hadden gekocht, zullen worden gecompenseerd. Het zou hierbij gaan om zo’n 140 fans van de Oranje Leeuwinnen. “Alle extra kosten zullen door de Spaanse bond worden betaald, dus dat is netjes, maar dit is gewoon meer dan slordig”, stelt Van der Zee.