AD betwist basisplek Frenkie de Jong in Oranje op EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 mei 2024, 11:06
30 mei 2024, 11:42
© IMAGO

Maarten Wijffels vindt dat Ronald Koeman Frenkie de Jong niet moet opstellen als hij niet helemaal fit is. Woensdagmiddag vertelde de bondscoach tijdens zijn persconferentie dat hij verwacht dat de middenvelder van Barcelona en het Nederlands elftal de eerste wedstrijd op het EK in Duitsland haalt.

“Als Frenkie de Jong fit raakt, moet hij wel spelen”, aldus Wijffels in de AD Voetbalpodcast. “Alleen ik voorzie een beetje dat hij zeventig procent gaat zijn in de eerste wedstrijd. Dan is het de vraag, moet je hem opstellen? Dan kom je bij de optie Joey Veerman erin, maar het is één van die twee”, zegt de journalist van het Algemeen Dagblad. De Jong liep in april een enkelblessure op in de wedstrijd tegen Real Madrid (3-2 verlies). Sindsdien maakte de middenvelder geen minuten meer, maar toch nam Koeman hem op in zijn EK-selectie.

Moet Frenkie de Jong in de basis staan op het EK

Wijffels ziet een middenveld met Tijjani Reijnders van AC Milan en de voor Al Ettifaq spelende Georginio Wijnaldum voor zich. De journalist zet Atalanta-uitblinker Teun Koopmeiners op de bank. “Hij kan ook, maar als je de keuze moet maken tussen Reijnders en Koopmeiners... Ze kunnen wel samen, maar dan moet Reijnders een plek naar achter. Als hij dan ook weg is, heb je niemand die op de winkel past. Maar je hebt Oranje met Koopmeiners gezien en toen had hij het moeilijk.”

Lees ook: Van Gelder geeft Koeman opvallende tip en gebruikt aanvaller als verdediger

In totaal neemt Koeman zeven middenvelders mee naar Duitsland: Ryan Gravenberch (Liverpool), De Jong (Barcelona), Koopmeiners (Atalanta), Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten, Veerman (beiden PSV) en Wijnaldum (Al Ettifaq).