Goed nieuws over twijfelachtige Oranje-uitblinker: 'Hij kan negentig minuten spelen’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
29 mei 2024, 18:03
30 mei 2024, 09:15
© IMAGO

Memphis Depay komt net terug van een blessure en kreeg de laatste tijd weinig speeltijd van Diego Simeone bij Atlético Madrid. Toch is Ronald Koeman, die hem heeft opgenomen in zijn EK-selectie, tevreden over de fysieke staat van de negentigvoudig international. De aanvaller maakt volgens de bondscoach een scherpe indruk op de trainingen van het Nederlands elftal, zo zei hij woensdagmiddag tijdens de persconferentie.

Depay raakte in het najaar van 2023 geblesseerd aan zijn hamstring. Na twee maanden was hij hersteld, maar in april liep de aanvaller, vlak na de interlands met Oranje, weer een blessure op (spierblessure). "Ik vond Memphis in de periode maart al redelijk fit worden", aldus Koeman. "Ik vind hem, en ik zal er heel voorzichtig in zijn, want daarna is Memphis natuurlijk weer geblesseerd geraakt, maar heel fit."

Memphis Depay kan negentig minuten spelen op het EK

Maandag en dinsdag trainde Depay gewoon mee met het Nederlands elftal tijdens het pre-camp in Zeist. “Hij heeft natuurlijk niet genoeg speeltijd gekregen in de laatste fase van de competitie, maar ik denk met de twee oefenwedstrijden die we nog hebben (tegen Canada en IJsland, red.) dat hij klaar is voor de eerste wedstrijd”, zei Koeman tijdens de persconferentie. Ook van Frenkie de Jong, een andere sterkhouder die terugkomt van een blessure, verwacht de bondscoach dat hij op tijd fit is voor het eerste groepsduel. "Ik weet niet hoelang hij kan spelen."

Lees ook: Koeman weet wie de doelman van Oranje wordt op het EK

Volgens Koeman is Depay helemaal terug en kan hij hem zonder problemen inzetten op het EK. “Zoals ik Memphis nu zie, met de twee oefeninterlands en de vele trainingen die we nog hebben, dan heb ik het idee dat hij negentig minuten kan spelen.” Waarom de aanvaller de laatste periode zo snel geblesseerd raakt, weet de bondscoach niet. "Het is moeilijk om te verklaren waarom Depay zo vaak niet fit is. Daar kun je nooit echt de vinger op leggen.” Het maakt hem echter niet ongerust. “We hebben genoeg goede aanvallers."

Depay maakte op 15 oktober 2013 in de laatste minuut van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (0-2 winst) zijn debuut voor Oranje. Op het WK 2014 in Brazilië scoorde hij tweemaal in de groepsfase en op het in Europa gespeelde EK 2021 herhaalde de aanvaller dat kunstje. Tot dusver kwam hij tot 44 doelpunten voor Oranje, waardoor het record van Robin van Persie (vijftig goals) voor hem in de buurt komt. De rechtspoot gaf ook dertig assists.

Lees ook: Koeman verdedigt beslissing om Oranjespeler in vorm thuis te laten

Naast Depay heeft Koeman ook de aanvallers Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Memphis Depay (Atlético Madrid), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) opgenomen in zijn selectie voor het EK.

Voor Nederland begint het toernooi in Duitsland op 16 juni met een groepswedstrijd tegen Polen. Daarna volgen poulewedstrijden tegen Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni). Maar eerst oefent het team nog tegen Canada (donderdag 6 juni) en in de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland (maandag 10 juni).