Jack van Gelder geeft Cody Gakpo opvallende positie in Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 mei 2024, 10:36
30 mei 2024, 10:39
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman maakte woensdag ‘zijn’ EK-selectie bekend en Jack van Gelder kan zich vinden in de lijst van 26 namen. Tijdens een uitzending van De Oranjezomer kwam de voormalig sportverslaggever woensdagavond echter met een opmerkelijke uitspraak over de positie van linksbuiten Cody Gakpo van Liverpool.

Van Gelder vindt het opvallend dat Ian Maatsen, die zijn debuut voor Oranje nog moet maken, is afgevallen, maar de voormalig sportverslaggever begrijpt de uitleg van Koeman. “Ik heb in 2014, voorafgaand aan het WK, met Louis van Gaal gesproken. Toen had hij ook problemen in de achterhoede en ging met vijf verdedigers spelen. Toen zei ik: ‘Zo’n Dirk Kuyt, zou best aan die zijkant kunnen spelen’”, aldus Van Gelder.

Jack van Gelder geeft Cody Gakpo opvallende positie

Presentatrice Hélène Hendriks wist even niet wat ze hoorde. “Wacht even! Ga jij nou zeggen dat je Van Gaal hebt getipt om Kuyt als back te gebruiken?”, reageerde ze met verbazing. Maar dat was niet het geval. “Toen ging het over de linksachterpositie”, verduidelijkte Van Gelder. “Als je nú wat aanvallender wil spelen, komt hij op een gegeven moment misschien wel op Gakpo aan die zijkant. Nathan Aké en Micky van de Ven zijn wat meer verdedigend ingesteld”, vervolgde de voormalig sportverslaggever.

Lees ook: Wim Kieft verwacht opmerkelijke afwezige in basisopstelling van Oranje

Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat Koeman daadwerkelijk ook Gakpo als linkerwingback opstelt. Hij neemt Maatsen, die bekend staat vanwege zijn aanvallende kwaliteiten, immers niet mee naar Duitsland. De linksback werd in de tweede seizoenshelft door Borussia Dortmund gehuurd van Chelsea. In Duitsland speelde hij 22 officiële duels en daarin was hij goed voor drie doelpunten en twee assists. Gakpo kwam afgelopen seizoen tot 53 officiële wedstrijden in het shirt van Liverpool (zestien doelpunten zes assists). Tot nu toe heeft hij 23 interlands gespeeld en scoorde hij negen keer in Oranje.