Ajax, Feyenoord en PSV krijgen 'gratis' geld door EK-deelname Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 14:29
Nederland viert een treffer in de wedstrijd tegen Turkije op het EK
© IMAGO - Nederland viert een treffer in de wedstrijd tegen Turkije op het EK

PSV, Feyenoord en Ajax verdienen een hoog bedrag aam het EK in Duitsland. De UEFA keert vergoedingen uit aan clubs die spelers afstaan voor het toernooi. De drie clubs leveren allemaal meerdere spelers aan het Nederlands elftal. Ajax en Feyenoord krijgen in totaal meer dan één miljoen euro, PSV moet het doen met enkele tonnen.

Voor elke dag dat een international met zijn land actief is op het EK, krijgt de club van de speler geld. Naar schatting ligt dat bedrag dit jaar op 8800 euro per dag voor categorie 1-clubs (waaronder Eredivisieclubs). De teller stopt één dag nadat het land in kwestie is uitgeschakeld. PSV leverde met Jerdy Schouten en Joey Veerman twee spelers af aan Oranje en is al verzekerd van ruim zes ton. Daarnaast krijgt de club geld voor de Belg Johan Bakayoko, die al is uitgeschakeld.

Artikel gaat verder onder video

Ajax, Feyenoord en PSV krijgen miljoenen door EK

Feyenoord heeft met Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida twee internationals bij het Nederlands elftal. Eerder waren ook Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië) actief in Duitsland. Daardoor is de Rotterdamse club al verzekerd van zo'n 1,7 miljoen euro aan vergoedingen.

Lees ook: Driessen looft Koeman en kraakt Van Gaal: 'De grootste blunder uit zijn carrière'

Ajax heeft met Brian Brobbey en Steven Bergwijn ook twee Oranje-internationals rondlopen. De Amsterdammers leverden eerder nog Josip Sutalo en Borna Sosa (beiden Kroatië), en Ahmetcan Kaplan (Turkije) aan hun nationale teams, waardoor Ajax minimaal 1,3 miljoen euro overhoudt aan het EK.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Tot en met 2008 stonden clubs hun spelers ‘gratis’ af tijdens eindtoernooien. Dat bracht de nodige risico’s met zich mee. Internationals konden bijvoorbeeld geblesseerd raken en de UEFA bedacht daarom het Clubs Benefits Programme. De voetbalbond keert voor elke wedstrijd een bedrag uit aan de clubs. Tijdens het EK in Duitsland wordt er in totaal 140 miljoen euro uitgekeerd. Het recordbedrag is tien miljoen euro meer dan op het EK van 2021. Als Oranje de finale haalt, krijgen de Nederlandse clubs nog 35.000 euro per international.

Lees ook: De Boer past Oranje aan Engeland aan en kiest voor opvallende wijziging

Artikel gaat verder onder video

Ook de KNVB verdient goed aan het EK. Door de startpremie en winstbonussen heeft het Nederlands elftal tot dusver 18.75 miljoen euro bijeen gevoetbald. Als Oranje woensdagavond in de halve finale van Engeland wint, stijgt dat bedrag nóg verder. De winnaar van het EK van 2024 krijgt een mooie winstbonus van acht miljoen euro. De verliezer van de finale moet het doen met 'slechts' vijf miljoen euro.