Driessen looft Koeman en kraakt Van Gaal: 'De grootste blunder uit zijn carrière'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jul. 2024, 11:44
09 jul. 2024, 11:54
Mike Verweij, Valentijn Driessen, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Nederlands elftal
© De Telegraaf - Pim Sedee, Mike Verweij en Valentijn Driessen, journalisten bij De Telegraaf

Valentijn Driessen vindt Ronald Koeman een betere bondscoach dan Louis van Gaal. Koeman neemt het woensdagavond met Oranje in de halve finale van het EK op tegen Engeland en Van Gaal behaalde met het Nederlands elftal de halve finale van het WK in 2014 en de kwartfinale van het WK van 2022. Desondanks is Driessen meer gecharmeerd van Koeman.

"Wie is de betere bondscoach?", vroeg presentator Pim Sedee in de podcast Kick-Off Oranje van De Telegraaf. Driessen twijfelde geen seconde. “Koeman” klonk het resoluut. De journalist vindt dat niet alleen door de halve finaleplek van Oranje, maar ook door het gedrag. “Koeman betrekt niet alles op zichzelf, en Van Gaal betrekt altijd alles op zichzelf. En Van Gaal heeft verschrikkelijk gefaald in de wedstrijd tegen Argentinië (kwartfinale van het WK 2022 in Qatar, red.).”

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen is kritisch op Louis van Gaal

Na die wedstrijd ging iedereen volgens Driessen ‘juichend weg’, want Oranje kwam na een achterstand knap terug tot 2-2. De Argentijnen wonnen echter na strafschoppen. “Maar op het moment dat je 2-2 staat, moet je doorbijten en niet naar achter lopen. Dat heeft Van Gaal wel gedaan. Nu willen we Wout Weghorst allemaal in de spits, maar hij zette Weghorst als een soort aanvallende middenvelder in de verlenging van de kwartfinale van het WK. Dat is de grootste blunder uit zijn carrière denk ik”, aldus de journalist.

Lees ook: UEFA heroverwoog Oranje-scheidsrechter vanwege verleden met Bellingham

Ook Mike Verweij zag Van Gaal al eens een cruciale fout maken. Op het WK van 2014 in Brazilië wisselde hij doelman Jasper Cillessen in de verlenging tegen Costa Rica (kwartfinale) bij een 0-0 stand voor Tim Krul. Hij stopte twee strafschoppen, waardoor Nederland naar de halve finale ging. “Het was een beproefd recept om Krul te brengen als penaltykiller, maar tegen Argentinië in de halve finale zet hij gewoon zijn laatste wissel in, waardoor hij die keeperstruc niet meer kon uithalen. Dat vind ik ook nog steeds een gigantische blunder.”

Lees ook: Van Hooijdonk zou basiself Oranje op 3 plekken wijzigen tegen Engeland

Driessen somde ook op dat Van Gaal na zijn periode bij Ajax – op landstitels na – geen internationale prijzen meer heeft gewonnen. “Iedere trainer wint twee van zijn drie seizoenen wel een titel met Bayern München. Datzelfde gold ook voor Manchester United, maar daar heeft hij hem ook niet gewonnen. Internationaal heeft hij altijd gefaald op de momenten die ertoe deden.” Daarnaast vindt Driessen het aantrekkelijk dat Koeman volgens het ‘Nederlandse systeem’ speelt "Hij zet Cody Gakpo gewoon aan de linkerbuitenkant, waar hij het beste rendeert."

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.5%

15.5%

5251 stemmen

Verweij benadrukte echter hoe ‘enorm knap’ de prestaties van Koeman zijn. Met ‘jongens uit de Eredivisie’ behaalde hij de halve finale van het WK in 2014. Driessen: “Wesley Sneijder was toen al afgeschreven. Misschien was dat toen wel zijn masterplan, hem (Sneijder, red,) zo triggeren om te leveren wat hij geleverd heeft. Want hij had het einde van zijn interlandcarrière eigenlijk al beleefd.” De kwartfinaleplek op het WK van 2022 zit bij Driessen minder hoog. Volgens hem werd Oranje toen door de eerste goede tegenstander uitgeschakeld. “Maar dat kan nu ook gebeuren, dan zijn ze (Koeman en Van Gaal, red.) elkaars gelijke.”