Aké hekelt media en verdedigt Veerman: 'Sommige comments gingen te ver'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jun. 2024, 12:54
28 jun. 2024, 12:55
Nathan Aké, Nederlands elftal, Nederland - Roemenië
© ESPN - Nathan Aké, verdediger van het Nederlands elftal

Nathan Aké en Virgil van Dijk hebben zich gestoord aan de harde uitlatingen vanuit de media richting Joey Veerman. De middenvelder van PSV en het Nederlands elftal had afgelopen dinsdag in de afsluitende groepswedstrijd tegen Oostenrijk weer een basisplaats, maar zakte door het ijs en werd door Ronald Koeman al in de eerste helft naar de kant gehaald. Aké is van mening dat sommige opmerkingen in de media ‘te ver’ gingen.

Veerman had zich afgelopen dinsdag tegen Oostenrijk (2-3 verlies) graag willen revancheren voor zijn teleurstellende optreden tegen Polen (1-2 winst), die hem zijn basisplaats kostte in het tweede groepsduel met Frankrijk (0-0). Maar de Volendammer zat geen moment in de wedstrijd en maakte nog vóór het rustsignaal plaats voor Xavi Simons. “Iedereen weet dat dit erbij hoort, zulke wedstrijden. Ik denk dat iedereen weleens zo’n wedstrijd heeft gehad. De groep is gewoon met hem. Iedereen weet welke kwaliteiten hij heeft, hoe goed hij is”, stak Aké vrijdagmorgen tijdens de persconferentie Veerman een hart onder de riem.

Artikel gaat verder onder video

Nathan Aké neemt het op voor Joey Veerman

“Ik denk dat het goed was dat gisteren (donderdag, red.) de families er waren en je je even kunt afsluiten van het voetbal”, voegde de verdediger van Manchester City en het Nederlands elftal toe. Veerman kreeg zowel tijdens als na afloop van het duel met Oostenrijk bakken met kritiek over zich heen.

Valentijn Driessen suggereerde bijvoorbeeld dat de slechte beurt van Veerman tegen Oostenrijk zijn einde in Oranje betekent. Ook Wim Kieft dacht dat de middenvelder voorlopig niet meer op speeltijd hoeft te rekenen. Aké heeft zich flink gestoord aan die ‘comments’. “Die gingen voor mij iets te ver”, zo klonk het.

Lees ook: Van Dijk reageert op kritiek Van Basten: 'Ik ben ook niet gek'

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg begreep niet meteen op welke opmerkingen Aké doelde. Van Dijk sprong zijn teamgenoot bij. “Vooral richting Joey natuurlijk. Dat het einde verhaal is, klaar is Kees en hij nooit meer voor Oranje kan spelen. Persoonlijk naar hem toe is dat heel pijnlijk. We kunnen allemaal een slechte wedstrijd spelen. Niet iedereen heeft alleen maar pieken, moeilijke momenten zitten er natuurlijk ook tussen”, sprak de aanvoerder.

Lees ook: Van der Vaart zou Oranje op drie plekken wijzigen tegen Roemenië

“Ik denk dat het voor hem een hele zware avond was. Voor ons allemaal, maar voor hem vooral. En natuurlijk, hij speelde niet goed. Maar goed, één wedstrijd definieert een speler natuurlijk niet voor de rest van zijn carrière.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen