Ergernis bij Van Hanegem: ‘Zijn zes interlands zeggen mij niet veel’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jun. 2024, 22:05
10 jun. 2024, 12:11
De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada
© IMAGO - De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada

Willem van Hanegem vindt het optimisme rondom Bart Verbruggen overdreven. De voormalig voetballer van het Nederlands elftal waakt in zijn column voor het Algemeen Dagblad voor overschatting van de 21-jarige doelman van Brighton & Hove Albion en Oranje. Verbruggen keepte in zes van de laatste zeven interlands van Nederland en noteerde vier clean sheets en vier tegendoelpunten.

Verbruggen heeft de concurrentiestrijd onder de lat vooralsnog gewonnen van Mark Flekken en Justin Bijlow. Bondscoach Ronald Koeman maakte daags voor de oefeninterland tegen Canada bekend dat Verbruggen tijdens het EK in Duitsland de eerste doelman van Oranje zal zijn. Een dag later hield de ex-keeper van NAC Breda en Anderlecht zijn doel schoon in de 4-0 overwinning op de Canadezen.

Artikel gaat verder onder video

Is Bart Verbruggen een goede eerste doelman voor het Nederlands elftal?

76.7%

23.3%

484 stemmen

Van Hanegem zag dat Verbruggen ‘weinig te doen kreeg’. Hij vindt het optimisme rondom de Oranje-international ietwat overdreven. “Iedereen is opeens lovend over hem en ik hoop dat ze gelijk hebben hoor, maar ik denk weleens: Maak hem nu niet al te groot”, schrijft de oud-voetballer en -trainer in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

Artikel gaat verder onder video

Van Hanegem is benieuwd hoe sterk Verbruggen mentaal zal zijn bij tegenslag. “Als hij er tegen Polen eentje uit zijn knuisten laat vallen, dán wil ik het zien. Hoe sterk ben je dan als keeper? Keepen bij Brighton, waarin hij vaak wissel was, en die paar interlands tot op heden zeggen mij niet veel. Het echte werk gaat nu pas beginnen.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - IJsland uitgezonden?

Verbruggen kwam afgelopen seizoen tot 27 optredens in alle competities. Daarin incasseerde hij 33 tegendoelpunten. De twaalf jaar oudere Jason Steele mocht van de inmiddels vertrokken Roberto De Zerbi, die een rotatiesysteem hanteerde, in 23 duels van Brighton onder de lat staan. Dat resulteerde in liefst 44 tegentreffers.