Koeman zorgt voor teleurstelling na blessure van Brobbey

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
26 mrt. 2024, 15:13
26 mrt. 2024, 18:35
© IMAGO

Ronald Koeman zag Brian Brobbey geblesseerd afhaken vlak voordat de selectie van het Nederlands elftal zich meldde in Zeist voor deze interlandperiode. Eerder werd al bekend dat Joshua Zirkzee zijn mogelijke interlanddebuut in Oranje moest uitstellen wegens blessureleed. Koeman koos er vervolgens voor om geen vervanger op te roepen en dit besluit zorgde voor verbazing bij Thijs Dallinga. De 23-jarige spits van Toulouse behoorde tijdens de interlandperiode in november nog wel tot de selectie van Koeman.

Dallinga zat tijdens de EK-kwalificatieduels met Ierland (1-0 winst) en Gibraltar (0-6 winst) voor het eerst bij de selectie van Oranje. De aanvaller bleef in het thuisduel tegen de Ieren negentig minuten lang op de bank, maar mocht tegen Gibraltar als vervanger van Wout Weghorst de hele tweede helft meedoen. Tien minuten voor tijd was hij dichtbij zijn eerste goal toen het leek alsof hij een indraaiend schot van Cody Gakpo met zijn hoofd had verlengd. Dallinga maakte echter geen contact, waardoor de goal op naam kwam van Gakpo.

Thijs Dallinga niet opgeroepen voor Oranje

Voor de oefeninterlands tegen Schotland (4-0 winst) en Duitsland ontbrak Dallinga in de voorselectie. Koeman zette in plaats daarvan Memphis Depay, Cody Gakpo, Wout Weghorst, Donyell Malen, Brian Brobbey en Joshua Zirkzee op de lijst en uiteindelijk trad hij met de eerste vier aanvallers aan tegen het Schotse nationale elftal. “Vorige keer zat ik erbij”, blikt Dallinga terug in de ESPN-podcast Milan & Fresia Parkeren de . “Ik ging er nog niet vanuit, maar ik had wel het gevoel dat ik iets meer in beeld was.”

Dallinga zag vervolgens Zirkzee geblesseerd afhaken en vervolgens Brobbey zich afmelden met een hamstringblessure, nadat de definitieve selectie bekend was gemaakt door Koeman. Een belletje vanuit Zeist bleef uit. “Toevallig zat ik naar Sparta - Ajax te kijken (2-2, red.) en toen Brobbey uitviel dacht ik wel meteen aan een belletje van Koeman”, vertelt Dallinga. “Uiteindelijk bleef het belletje uit dus dat heb je te accepteren.”

Lees ook: ‘Waarom wordt Xavi Simons niet tot de orde geroepen?’

“Dat was voor mij wel een redelijk duidelijk signaal met name richting deze interlandbreak toe”, vervolgt Dallinga. “Natuurlijk ook richting het EK misschien wel. Helemaal nadat Brobbey uitviel en ik niet opgeroepen werd, voelde dat wel als een duidelijk signaal. De EK-droom is zeker niet over. Je weet ook hoe het voetbal werkt. Dat heb ik zelf ook ervaren. Het voetbal is zo opportunistisch en wispelturig. Dus ik heb die droom nog zeker niet uit mijn hoofd gezet.”