Denzel Dumfries speelt met 42 jaar nog steeds in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mrt. 2024, 09:59
27 mrt. 2024, 10:00
© IMAGO

Hans Kraay junior vindt dat de drie centrale verdedigers van het Nederlands elftal het dinsdag prima hebben gedaan in de oefeninterland tegen Duitsland (2-1 nederlaag). De analist van ESPN is daarentegen wel van mening dat de wingbacks minder goed uit de verf kwamen, al mag Denzel Dumfries volgens hem ‘de komende vijftien jaar blijven staan’.

“De drie centrale verdedigers waren goed, met name Nathan Aké. Die is bijna áltijd goed. Josep Guardiola is niet gek, die is helemaal weg van Aké. Bondscoach Ronald Koeman inmiddels ook”, vertelde de journalist in de nabeschouwing van ESPN. “Virgil Van Dijk is weer helemaal Van Dijk en Matthijs de Ligt heeft het voldoende gedaan.”

Lees ook: Koeman: ‘Hij is zo jong maar hij kan het niveau heel goed aan’

“Dumfries en Daley Blind stonden vaak op schaatsen, maar laten we Dumfries de komende vijftien jaar maar even staan.” Mocht de uitspraak van Kraay uitkomen, dan speelt de nu 27-jarige Dumfries met 42 jaar nog in Oranje. Hoewel Blind tegen Duitsland fungeerde als linkervleugelverdediger, verwacht Kraay een andere naam op het EK. “Je kan Blind niet kwalijk nemen dat hij niet meer de wingback van vroeger is. Bij Girona speelt hij in het centrum en dat doet hij fantastisch, maar de wingback wordt Quilindschy Hartman.”

Lees ook: Driessen voorziet einde voor Oranje-international: ‘Hij kan echt niet meer’

Kraay junior herhaalde dat Van Dijk weer in dezelfde grootse vorm verkeert als voor zijn zware knieblessure die hij eind 2020 opliep. De analist is ervan overtuigd dat Van Dijk een leidersrol binnen de kleedkamer van het Nederlands elftal op zich neemt. Het is heel erg lekker als je als trainer blind kunt vertrouwen op je aanvoerder”, geeft Kraay aan.

Lees ook: Xavi Simons wekt grote irritatie met boycot bij Oranje

“In zo’n groep van 23 spelers zijn er altijd terpentijnzeikerds, teleurgestelde spelers, die elkaar opzoeken en samen onder de douche klagen over de trainer. Als Van Dijk dat hoort, dan stapt hij die douche binnen en zegt hij: ‘De trainer heeft toch altijd gezegd dat je bij hem terecht kunt? Je moet dáár lopen terpentijnzeiken.’ Daar zijn er maar weinig van. Hij is gewoon een echte kapitein.”

Kraay was tot slot ook lovend over Bart Verbruggen, die met enkele uitstekende reddingen voorkwam dat Duitsland de wedstrijd eerder naar zich toetrok. "Hij heeft zijn verdedigers niet in de problemen gebracht, dat heeft hij fantastisch gedaan. Hij was fantastisch op de lijn. Als hij geen gekke dingen doet in de opbouw, is hij de eerste keeper. Het is ook niet voor niks dat Koeman hem laat keepen tegen Duitsland en Flekken tegen Schotland. Dat zegt mij ook wel iets. Hij was heel overtuigend.”