Driessen drukt Koeman op het hart: ‘Dan geen Berlijn maar Amsterdam’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 08:31
07 jul. 2024, 16:08
Het Nederlands elftal viert de zege op Turkije op het EK
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de zege op Turkije op het EK

Ronald Koeman moet voor de halve finale tegen Engeland op het EK in Duitsland een basisplaats voor Wout Weghorst serieus overwegen. Dat schrijft Valentijn Driessen na de 2-1 overwinning van het Nederlands elftal op Turkije in de kwartfinales. Weghorst begon zaterdag op de bank, maar verscheen direct na rust binnen de lijnen. Volgens Driessen hoeft een basisplaats voor Weghorst niet ten koste te gaan van Memphis Depay, maar begint het vertrouwen van Koeman in laatstgenoemde wel gevaarlijk te worden.

Depay, die enkel in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk wist te scoren, kreeg ook in de kwartfinale tegen Turkije de voorkeur van Koeman. Na een moeizame eerste helft zag de bondscoach zich echter gedwongen de boel voorin om te gooien. “Een tweede offday na Oostenrijk betekent in deze fase het einde op het EK. Daar leek het op uit te draaien in Berlijn. De herstelwerkzaamheden van Koeman met Weghorst voor Steven Bergwijn en Depay achter Weghorst zetten Oranje uiteindelijk op het goede spoor naar de halve finale”, zo schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Wout Weghorst moet starten bij Nederland - Engeland

63.5%

36.5%

2875 stemmen

Koeman sprak zowel in de aanloop als tijdens het eindtoernooi in Duitsland zijn vertrouwen uit in Depay. Volgens Driessen valt dat ‘tot op zekere hoogte’ te waarderen, maar schuilt er ook een gevaar. “Totdat het leidt tot spelen met vuur en dat gebeurt te vaak op dit EK. Het blijven vasthouden aan Depay in de spits, terwijl het in vijf EK-duels niet eenmaal heeft gewerkt, is daarvan een voorbeeld”, zo klinkt het.

Lees ook: Oranje op rapport: unanieme uitblinker en véél onvoldoendes

Artikel gaat verder onder video

Met Weghorst in de punt van de aanval en Depay in een rol daarachter kreeg Oranje meer grip op de Turken en kwam ook uitblinker Cody Gakpo beter in zijn spel. “Ondanks alle beperkingen van Weghorst op topniveau moet de bondscoach voor de Engelsen toch serieus naar een basisplaats voor de spits gaan kijken”, zo adviseert Driessen de bondscoach.

Lees ook: Turkse media zijn woest na ‘schandalige’ actie van Xavi Simons

Dat hoeft volgens Driessen dus niet ten koste te gaan van Depay. Driessen ziet ook in de halve finale tegen Engeland voor de aanvaller een rol áchter Weghorst weggelegd. “Omdat het hele elftal in zo’n situatie beter rendeert, is elke keer gebleken op dit EK. De puzzelstukjes die Koeman tegen het zwakke Roemenië op hun plaats zag vallen, bleken tegen Turkije niet kwartfinale-proof.”

Lees ook: Koeman looft één man na zege Oranje: 'Hij heeft een groot hart'

Driessen hoopt dat Koeman zijn advies opvolgt, anders vreest hij het ergste voor het Nederlands elftal. “Houdt Koeman vast aan zijn keuzes en laten zijn tot dusver gouden wissels hem eenmaal in de steek, dan vliegt Oranje woensdag na de halve finale tegen Engeland naar Amsterdam en niet naar Berlijn. De matige Turken gaven de bondscoach in ieder geval vier dagen extra bedenktijd om uitschakeling te voorkomen.”