Oranje op rapport na zege op Turkije: unanieme uitblinker en véél onvoldoendes

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jul. 2024, 08:09
07 jul. 2024, 16:07
Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Turkije
© IMAGO - Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Turkije

Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdagavond dankzij een 2-1 overwinning op Turkije voor de halve finale van het EK in Duitsland. De Nederlandse media zagen hoe de ploeg van bondscoach Ronald Koeman op het randje van uitschakeling balanceerde, met wisselende prestaties onder de basiskrachten.

Het weekblad Voetbal International vond Stefan de Vrij de beste speler aan Oranje-zijde. De verdediger, die de 1-1 tegen de touwen kopte en daarmee zijn eerste Oranje-goal sinds 2015 maakte, krijgt een 8. Bart Verbruggen en Jerdy Schouten worden beloond met een 7, net als invaller Wout Weghorst. Steven Bergwijn, Virgil van Dijk, Xavi Simons en Memphis Depay vormen met een 5,5 de ondergrens bij het weekblad.

Artikel gaat verder onder video

Oranjespelers krijgen onvoldoendes na zege op Turkije

Mikos Gouka deelt tweemaal een 8 uit. Eén voor De Vrij en één voor Verbruggen. “Wat een redding van Verbruggen op de bal van Semih Kilisoy kort voor tijd”, stelt de journalist van het Algemeen Dagblad. “De reflex hield Oranje op de been waar Verbruggen na de pauze nog een paar keer handelend moest optreden. De tegentreffer? Een voorzet waar Verbruggen niet bij kwam en de kopbal van Samet Akaydin was vervolgens te hard en van te dichtbij. Maar wat vooral bleef hangen, de redding op de bal van Kilisoy.”

Lees ook: Turkse media zijn woest na ‘schandalige’ actie van Xavi Simons

Gouka is ook lovend over De Vrij. “Wat een kopstoot, wat een overtuiging. De Vrij speelde wederom een degelijke interland, maar besloot na de pauze ook een keer de hoofdrol op te eisen. De kopbal uit een voorzet van Memphis Depay kopte hij snoeihard langs keeper Mert naar 1-1. In de slotfase gooide hij zich samen met Jerdy Schouten nog voor een bal om de plek in de halve finale veilig te stellen.”

Lees ook: Van Hooijdonk is klaar met Oranje-duo: ‘Deze twee kunnen niet samen’

De journalist van het dagblad deelt verder een 6 of een 7 uit, maar Bergwijn is de uitzondering. De in de rust gewisselde aanvaller krijgt een 5 en ook Depay wordt met een 5,5 niet veel beter beoordeeld. “Bergwijn speelde een onopvallende helft met één schotpoging die hoog over het doel ging. (...) De allereerste actie van Depay vroeg in de wedstrijd was een solo met een schot over. Daarna worstelde hij zich door de eerste helft heen. Koeman liet de spits na de pauze achter Wout Weghorst spelen en dat kwam het spel ten goede, zoals hij ook de 1-1 voorbereidde. In de slotfase kwam toch de wissel en daar had Memphis duidelijk wat moeite mee.”

Lees ook: Koeman looft één man na zege Oranje: 'Hij heeft een groot hart'

Website Voetbalzone strooit met onvoldoendes. Dumfries, Tijjani Reijnders, Xavi Simons en Cody Gakpo krijgen een 5 en Bergwijn zelfs een 4. Depay wordt met een 5,5 beoordeeld. Alleen Verbruggen, Schouten (beiden een 6,5) en Weghorst (een 7) konden enigszins bekoren, afgezien van de uitblinker De Vrij (een 8).